Nijmegen opent fietstransferium met kunstwerk
Binnenin het transferium wordt de uitstraling voor een belangrijk deel bepaald door het monumentale kunstwerk TALIA van Jan van der Ploeg. Het publiek kan 10 december vanaf 06.00 uur terecht. Voor de eerste 2000 bezoekers is er een bijzondere herinnering.
Gemiddeld pakt ruim veertig procent van de reizigers de fiets naar het station. Het grote inpandige fietstransferium heeft dan ook een belangrijke functie voor treinreizigers. De voorziening is gebouwd met de laatste inzichten en kennis over inpandig fietsparkeren. Het gaat daarbij om de breedte van de gangen, de vrije hoogte, daglichttoetreding en een befietsbare toegang waarmee men zonder afstappen de stalling kan inrijden. Dat vergemakkelijkt het parkeren van de fiets aanzienlijk, zeker als een trein moet worden gehaald. In het eerste kwartaal van 2015 wordt bovendien nog een detectiesysteem en een verwijssysteem geïnstalleerd waarop per gang te zien is hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn en waar. Het systeem maakt het voor de beheerder mogelijk om te zien hoe lang een fiets al geparkeerd staat, zodat te lang gestalde fietsen kunne worden verwijderd. Behalve voor treinreizigers dient het transferium als stalling voor bezoekers van Doornroosje en studenten uit de 350 studentenwoningen in het complex. Met de komst van de nieuwe voorziening is de totale stallingscapaciteit in de stationsomgeving uitgebreid tot bijna 10.000. De tijdelijke fietsklemmen die in de omgeving staan, worden de komende tijd verwijderd.
Kunstwerk TALIA
In het transferium is een bijzonder kunstwerk van Jan van der Ploeg (Amsterdam 1959) opgenomen. De kunstenaar, die bekend staat om zijn muurschilderingen in binnen- en buitenruimten, heeft op de vloeren, wanden en plafonds een abstract lijnenspel met intense kleuren gecreëerd dat bijdraagt aan een optimistisch en positief gebruik van de ruimte. De schilderingen van Van der Ploeg, aangebracht op bestaande architectuur, hebben door de zorgvuldig afgewogen kleurstellingen een bijna drie-dimensionale werking. De werken zijn op zichzelf als zelfstandige ruimtes te beleven, maar benadrukken ook de ruime die ze omgeeft,
Van der Ploeg organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en zijn werk was onder meer te zien in MoMA PS1 (New York) het Hammer Museum (Los Angeles) en diverse kunstinstituten en galeries in Amsterdam, Basel, Berlijn, Chicago, Milaan, Parijs en Sydney. Het werk in het fietstransferium kwam tot stand op advies van de commissie beeldende kunst en met input van diverse betrokkenen.
Nieuwbouw
Het fietstransferium bevindt zich op de onderste laag van een nieuw complex met 15 bouwlagen. De bijzondere nieuwbouw biedt onderdak aan Poppodium Doornroosje en 350 studentenwoningen van de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen. In het gebouw is een inpandig vrachtwagen rotatiesysteem gerealiseerd. Dit systeem tilt de vrachtwagens op en keert ze 180 graden, zodat ze weer gemakkelijk en dus ook veiliger het gebouw uit kunnen rijden. De nieuwbouw bij het station past in de visie van de Gemeente Nijmegen om het gebied aan beide zijden van het spoor te ontwikkelen tot een goed bereikbaar mobiliteitsknooppunt met een aantrekkelijke functionele invulling.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug om 07:30 uurOver de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Internationale Knoop XL: groots en meeslepend
9 jul om 17:22 uurIn het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…
Komst zero-emissiezones blijft achter
23 mei om 07:30 uurIn het Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken om stadslogistiek (alle bestel- en vrachtauto’s die in een stad…
Reactie toevoegen