Nieuwbouw in trek bij nieuwe Nederlanders
Specifiek de Marokkaanse, Turkse en Surinaamse gemeenschap werd onderzocht. Met 350.000 tot 400.000 mensen per subgroep zijn dit de grootste groepen binnen het geheel aan niet-westerse allochtonen in Nederland (2 miljoen; 620.000 huishoudens). Marktanalist Sander Klaver van BPD: "Naast overeenkomsten zijn er tussen de onderzochte groepen ook duidelijke verschillen aan te wijzen. Zo loopt de koopbereidheid tussen hen sterk uiteen: Marokkaanse Nederlanders zijn veruit het minst geneigd om een woning te kopen. Turkse en Surinaamse mensen nemen qua gerichtheid op de koopsector een middenpositie in tussen de Marokkaanse gemeenschap enerzijds en autochtonen anderzijds."
Etnisch specifieke architectuur
Een opvallend resultaat is dat deze drie groepen erg gefocust zijn op de functionaliteit van de woning. "Waarbij geldt dat etnisch specifieke architectuur eerder afschrikt dan dat het aantrekkelijk of aanlokkelijk is," aldus Klaver. "Maar rechte architectuur met strakke vormen zodat de ruimte zo optimaal mogelijk kan worden gebruikt, heeft voor allen de voorkeur. Andere frappante uitkomst uit ons onderzoek is dat de onder autochtone Nederlanders populaire retro jaren dertig stijl en de retro-dorpse stijl veel minder in trek zijn bij nieuw Nederlanders."
Ons land telt op dit moment zo'n twee miljoen mensen van niet-westerse afkomst, verdeeld over circa 620.000 huishoudens. De verwachting is dat deze groep de komende jaren fors zal blijven groeien en in 2030 uit ongeveer 2,7 miljoen mensen zal bestaan. Gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars kunnen de onderzoeksuitkomsten gebruiken in hun woonbeleid en ontwikkelstrategie.
Nood aan nieuwe woningen
Uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat in de periode tot 2040 er in Nederland zeker 750.000 tot 1,4 miljoen woningen bij moeten komen om te voorzien in de groeiende woningbehoefte. Volgens die studie zou dat vooral moeten gebeuren door nieuwbouw, omdat transformatie hooguit 50.000 woningen zouden opleveren. Dit in tegenstelling tot het feit dat er de afgelopen jaren ruim 1,8 miljoen m2 aan kantoren zijn getransformeerd. Bovendien kan transformatie in de Noordvleugel van de Randstad alleen al voorzien in 10-15% van de totale woningbouwopgave.
Voor meer resultaten van het onderzoek van BPD, download de publicatie Woonwensen nieuwe Nederlanders hieronder.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Essays over leefomgevingen van morgen met ‘Ode aan de stoep’
9 apr om 07:30 uurHoe zorgen we ervoor dat de fysieke leefomgeving goed is ingericht voor het versterken van gemeenschappen om zo…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Prijsvraag: regionaal ontwerpen aan gezondheid en geluk
27 mrt om 07:30 uurWil jij ook een steentje bijdragen aan het stimuleren van ruimtelijke kwaliteiten en het verbeteren van de…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Reactie toevoegen