Nieuwbouw in trek bij nieuwe Nederlanders
Specifiek de Marokkaanse, Turkse en Surinaamse gemeenschap werd onderzocht. Met 350.000 tot 400.000 mensen per subgroep zijn dit de grootste groepen binnen het geheel aan niet-westerse allochtonen in Nederland (2 miljoen; 620.000 huishoudens). Marktanalist Sander Klaver van BPD: "Naast overeenkomsten zijn er tussen de onderzochte groepen ook duidelijke verschillen aan te wijzen. Zo loopt de koopbereidheid tussen hen sterk uiteen: Marokkaanse Nederlanders zijn veruit het minst geneigd om een woning te kopen. Turkse en Surinaamse mensen nemen qua gerichtheid op de koopsector een middenpositie in tussen de Marokkaanse gemeenschap enerzijds en autochtonen anderzijds."
Etnisch specifieke architectuur
Een opvallend resultaat is dat deze drie groepen erg gefocust zijn op de functionaliteit van de woning. "Waarbij geldt dat etnisch specifieke architectuur eerder afschrikt dan dat het aantrekkelijk of aanlokkelijk is," aldus Klaver. "Maar rechte architectuur met strakke vormen zodat de ruimte zo optimaal mogelijk kan worden gebruikt, heeft voor allen de voorkeur. Andere frappante uitkomst uit ons onderzoek is dat de onder autochtone Nederlanders populaire retro jaren dertig stijl en de retro-dorpse stijl veel minder in trek zijn bij nieuw Nederlanders."
Ons land telt op dit moment zo'n twee miljoen mensen van niet-westerse afkomst, verdeeld over circa 620.000 huishoudens. De verwachting is dat deze groep de komende jaren fors zal blijven groeien en in 2030 uit ongeveer 2,7 miljoen mensen zal bestaan. Gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars kunnen de onderzoeksuitkomsten gebruiken in hun woonbeleid en ontwikkelstrategie.
Nood aan nieuwe woningen
Uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat in de periode tot 2040 er in Nederland zeker 750.000 tot 1,4 miljoen woningen bij moeten komen om te voorzien in de groeiende woningbehoefte. Volgens die studie zou dat vooral moeten gebeuren door nieuwbouw, omdat transformatie hooguit 50.000 woningen zouden opleveren. Dit in tegenstelling tot het feit dat er de afgelopen jaren ruim 1,8 miljoen m2 aan kantoren zijn getransformeerd. Bovendien kan transformatie in de Noordvleugel van de Randstad alleen al voorzien in 10-15% van de totale woningbouwopgave.
Voor meer resultaten van het onderzoek van BPD, download de publicatie Woonwensen nieuwe Nederlanders hieronder.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen