Nieuwbouw aanjager voor groei in bouw
Het vertrouwen in de woningmarkt staat op een historisch hoog niveau. Er is herstel zichtbaar door een groei van transacties, licht stijgende huizenprijzen en een stijging van de orderportefeuille: van 5,5 naar 7,2 maanden. In 2014 kwam 40,5 procent meer orders binnen voor de bouw van nieuwe woningen dan in 2013. Ook het aantal transacties van koopwoningen zit in de lift en steeg met 39,4 procent. Bijna alle sectoren in de bouw plukken hier de vruchten van. Zo noteerden architectenbureaus in 2014 de eerste jaarlijkse omzetstijging sinds 2008.
Ook installatiebedrijven rapporteerden hogere omzetten. Naast bestaande woningen trekt in deze sectoren vooral de markt voor nieuwbouwwoningen sterk aan. Voor de hout- en bouwmaterialenindustrie geldt dat de omzet in 2015 voor het eerst sinds 2011 zal groeien, opnieuw met nieuwbouw als belangrijkste aanjager.
Transformatie is de toekomst
Om de vooruitzichten verder te verbeteren, moet de bouwsector zich volgens ABN AMRO meer gaan richten op de transformatie van gebouwen. Zo is het van belang dat er meer woningen beschikbaar komen waaraan in de komende jaren behoefte is. Door de vergrijzing en doordat mensen langer alleen blijven wonen, zijn kleine en aangepaste woningen nodig. Zo wordt ook leegstand voorkomen. In krimpgebieden kunnen leegstaande gebouwen worden omgebouwd tot woningen en op kansrijke locaties kunnen kantoren getransformeerd worden naar woningen of studentenhuisvestiging. Daarnaast zijn veel scholen en zorggebouwen verouderd en moeten deze gerenoveerd worden.
Nieuwe groeimarkten bieden kansen voor bouwsector
ABN AMRO denkt dat er veel kansen voor bouwers liggen als zij zich gaan richten op nieuwe groeimarkten als renovatie, herontwikkeling en transformatie. “Voorbeelden zijn het verduurzamen van woningen en utiliteitsgebouwen, het transformeren van kantoorgebouwen en het ombouwen van leegstaande zorgcomplexen tot geschikte woningen voor ouderen”, vertelt Madeline Buijs Sector Econoom Bouw en Onroerend Goed, ABN AMRO.
“Bouwers zullen ook meer moeten inzetten op gebiedsontwikkeling in plaats van losstaande projecten. Zo krijgt binnenstedelijk bouwen steeds meer aandacht. Dit vereist veel expertise en hiermee kunnen bouwers zich onderscheiden. Het eerste herstel betekent voor onderaannemers dat zij na een aantal moeilijke jaren een betere uitgangspositie krijgen in een aantrekkende bouwmarkt.”
Klik hier voor de complete ‘Visie op Bouw en Vastgoed’
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen