Het is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou Fujimoto: het House of Music in Boedapest. Internationaal gaat de aandacht uit naar toekomstige generaties.
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
Het House of Music van de Japanse architect Sou Fujimoto (geopend in 2022) is een prachtig voorbeeld van natuurinclusief bouwen en wordt dan ook prominent genoemd in de inspirerende Top 10 van architect Emile van Vugt, de gasthoofdredacteur van ons aanstaande themanummer Regeneratief ontwerpen.
Het fascinerende gebouw ligt verscholen tussen de bomen van het stadspark van Boedapest, waarbij de ontwerpers inspiratie putten uit de combinatie van natuur en geluid. De Hongaarse muziektempel vormt nadrukkelijk een voortzetting van de parkomgeving. Vooral het opvallende, doorschijnende dak zorgt voor een naadloze overgang van binnen- naar buitenruimte.
Licht
In het dak zijn tientallen kraterachtige gaten aangebracht, die ruimte bieden aan de bomen en tegelijkertijd licht doorlaten, waardoor interieurs verlicht worden en er een bijzondere sfeer ontstaat.
Het gevoel van 'in de natuur zijn' wordt verder versterkt door een luifel van meer dan 30.000 decoratieve boombladeren die zijn verwerkt in het zwevende plafond. Daarnaast bestaat de glazen gevel uit 94 op maat gemaakte, warmte-isolerende panelen, die op sommige plekken van het gebouw een hoogte van bijna twaalf meter bereiken.
Het gebouw bezit verder een innovatief verwarmings- en koelsysteem, voornamelijk gevoed door geothermische energie en andere hernieuwbare bronnen.
Top 10
Wil je de hele top 10 van Emile van Vugt (FAAM Architects) ontdekken? Abonneer je dan op Stedebouw & Architectuur; het nieuwe nummer, waarvan Van Vugt de gasthoofdredacteur is, verschijnt over ongeveer twee weken.
Wereld Architectuur Dag staat dit jaar in het teken van future generations. Ontdek in dat kader ‘onze’ Future Architects Teresa Larumbe en Giacomo Gallo.
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.
Foto's: Sou Fujimoto Architects / Iwan Baan
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec om 07:30 uur"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt om 11:00 uurBij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Reactie toevoegen