Nanotechnologie in de architectuur
Barba. Life in the Fully Adaptable Environment, gepubliceerd door The Why Factory en nai010 uitgevers illustreert hoe een serie van technologische innovaties onze levensstijl, onze steden en onze toekomst zou kunnen veranderen.
Barbapapa
De eerste inspiratie kwam van Barbapapa, een tv kindercartoon uit de jaren 70 die door Talus Taylor en Annette Tison werd uitgevonden en getekend. De vriendelijke blobvormige protagonisten konden hun vorm veranderen om op verschillende objecten te lijken. Met Barbapapas zachte transformatie in gedachten heeft The Why Factory onderzocht hoe hedendaagse vooruitgang in robotica, materiaalwetenschap en computerwetenschap de mogelijkheden zou kunnen bieden omgevingen te creëren die net zo eenvoudig als Barbapapa transformeren.
Een fantastisch materiaal
“Barba is een fantastisch materiaal dat doet wat we dan ook willen,” zegt Winy Maas, professor aan The Why Factory en medeoprichter van MVRDV. “Je kunt wakker worden in een moderne villa die je na het ontbijt verandert in een Romeins badhuis. Steden kunnen compleet getransformeerd worden, stel dat alle kantoorrruimtes buiten kantoortijden gewoon verdwijnen.”
Meer artikelen met dit thema
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug 2024Welke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?
9 feb 2024Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…
Zonder aandacht voor logistiek verliezen centra vitaliteit
26 jan 2024De druk op de openbare ruimte in Nederland neemt toe. Steeds meer domeinen claimen een aandeel. Steeds meer…
Reactie toevoegen