Delen is het toverwoord in de 'Urban Woods' Delft

© Urban Woods
Het tien verdiepingen tellende gebouw, dat binnen een jaar moet worden opgeleverd, heeft een modulaire en circulaire indeling; het is altijd aan te passen en her te gebruiken. Het appartementencomplex is efficiënt in de zin van het optimaal benutten van de ruimte; veel dingen die je normaal binnenshuis hebt, zijn nu gemeenschappelijk. Meer ruimte om te wonen dus.
Bewoners hebben een compleet privé appartement maar delen 350 vierkante meters om te ontspannen of te sporten. Er is een fitnessruimte, een fietsenstalling, wasruimte, een zelfservice koffiehoek en een zogenaamde 'social kitchen'. Ook bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van: een schoonmaakservice, een deeltijdauto, een E-bike, een werkplek, extra bergingsruimte, een logeerkamer, de rotatie van kunstwerken en een voedselservice bestaande uit lokale oogst. Allemaal te regelen via een app.
Bewoners sluiten zelf online een woonabonnement af en personaliseren de diensten, en daarmee hun vaste lasten. "Flexibele abonnementen passen bij een maatschappij vol flexwerkers en snel veranderende behoeftes”, aldus initiatiefnemer Sebastian Monteban. “Woningnood, klimaat, eenzaamheid, flexwerkers: de huizenmarkt vraagt om rigoureuze verandering.”
Duurzaam by design
De gebouwen zijn duurzaam by design: bewoners kunnen bijna niet anders dan duurzaam leven, terwijl ze toch luxe voelen. Het speciaal ontwikkelde WoodsApp toont bewoners precies wanneer ze samen méer opwekken dan ze gebruiken. Zodat ze exact dàn bijvoorbeeld de vaatwasser aan zetten en het milieu minimaal belasten. Ook zien ze live hun eigen verbruik en verbeterkansen. En dankzij moderne technieken wordt verbruik automatisch geoptimaliseerd of, zoals het water, hergebruikt.
'Crisis te urgent'
Het concept komt voort uit een samenwerking tussen architecten, creatievelingen, biologen en tech-reuzen. Monteban, die zijn strepen verdiende in de digitale wereld, kickstart het project met ruim €10 miljoen: “Ik geloof in duurzame woningen voor iedereen. En in snelheid. De huidige crisis is te urgent. Ik kon het niet langer aanzien. Met tech is nog zo veel te verbeteren in de huizenmarkt.” Medeoprichter Tim Vermeend voegt toe: “Wij zien dit als een platform voor een eindeloos mooie toekomst. Hopelijk blijven we niet lang uniek, maar trekken we de hele sector mee.”

Bron: Urban Woods
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie
11 feb om 07:30 uurOm wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak…
Reactie toevoegen