De druk op de openbare ruimte in Nederland neemt toe. Steeds meer domeinen claimen een aandeel. Steeds meer mensen leven op een klein oppervlak en op sommige plaatsen is er geen plek meer voor consensus. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt. Dat alles komt op 27 februari 2024 aan bod tijdens het vijfde Seminar MCD in het Erasmus Paviljoen in Rotterdam.
Zonder aandacht voor logistiek verliezen centra vitaliteit
Hoe verdeel je de ruimte en welke claims hebben prioriteit? En in hoeverre is er synergie of mogelijkheid voor nuance en differentiatie? Dat zijn kwesties die in Rotterdam aan bod gaan komen. Zo zal Nick Juffermans laten zien hoe logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie nauw met elkaar verweven zijn.
Snel evoluerende stadsomgeving
Juffermans, projectleider en strategisch adviseur bij Goudappel, benadrukt dat de logistiek van essentieel belang is voor het functioneren van de stad. Zo vereist het inzamelen van afval bijvoorbeeld strategisch geplaatste ondergrondse ophaalcontainers en verzamelplaatsen. Het nieuwe inzamelen verhoogt het aantal inzamelmomenten, waardoor de stad efficiënter functioneert.
Logistiek hoeft volgens hem niet per se meer ruimte in te nemen dan andere domeinen. Een onderzoek van de Topsector Logistiek concludeerde dat niet alles meer past in de schaarse openbare ruimte. Het draait om het maken van keuzes en het begrijpen van de effecten. Specifieke functies met een zwaar bevoorradingsprofiel zijn mogelijk niet meer haalbaar in een krappe binnenstad. Het is essentieel om de eisen aan de omvang en aantallen voertuigen in een stad te begrijpen en de effecten ervan te evalueren.
Logistiek wordt vaak gezien als een grote efficiencypuzzel, vooral met betrekking tot het rondrijden van pakketten en diensten. Juffermans benadrukt dat er meer factoren zijn die bepalen wanneer en hoe vol een logistiek voertuig opereert. Een verminderde efficiëntie van het inzamelen van afval mag bijvoorbeeld niet leiden tot ontevreden bewoners. Het is van vitaal belang om een evenwicht te vinden tussen efficiëntie en klanttevredenheid.
Vitaliteit
Zonder aandacht voor logistiek dreigen veel centrumgebieden snel hun vitaliteit te verliezen. Alleen functies met kleinschalige bevoorrading zullen overblijven, terwijl evenementen, horeca en retail zich mogelijk naar beter bereikbare locaties verplaatsen. Het concept van de Mall of the Netherlands zou zich wellicht over het hele land kunnen verspreiden.
Juffermans benadrukt de noodzaak van verbinding met andere domeinen. Het begrip van de samenhang tussen logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie is cruciaal voor het creëren van toekomstbeelden. Het is daarom essentieel dat beleidsmakers worden geïnspireerd na te denken over de integrale opgave en de samenhang tussen keuzes te begrijpen. Daarbij biedt het inspiratieboek van de Topsector een integraal beeld van alle domeinen, waaronder logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie. Het boek biedt een leidraad voor beleidsmakers om te streven naar een evenwichtige benadering van stadsontwikkeling, waarbij alle domeinen gelijkwaardig worden meegenomen.
Het streven naar geïntegreerde stadsplanning vereist het aansluiten van alle domeinen aan de voorkant, zonder kunstmatige ‘volgordelijkheid’. Logistiek is een cruciale factor die, wanneer goed geïntegreerd, de levensvatbaarheid en duurzaamheid van stadscentra kan waarborgen.
Juffermans op Seminar MCD
Nick Juffermans is een van de sprekers tijdens het Seminar MCD op dinsdag 27 februari in Rotterdam. Ga je ook met hem in gesprek over zijn stelling ‘Beleving en een sterke lokale economie in de binnenstad wordt geleverd met een vrachtwagen!’. Ben jij een stads- en beleidsmaker en werk jij aan de verdichte, historische, autoluwe of leefbare stad? Kom dan naar het seminar en ga het gesprek aan. Welke keuzes maak jij in onze toekomstige openbare ruimte? En hoe?
Ontdek hier alle info over het Seminar MCD of meld je meteen aan.
Bron: Biind
Afbeelding boven: Shutterstock
Overige afbeeldingen: Goudappel
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Reactie toevoegen