MVRDV ontwerpt terrasvormig R&D hoofdkantoor in Shanghai
De opdracht was om een duurzaam gebouw te ontwerpen dat zou passen bij hoogwaardige technologie die LAD voor de agrarische sector ontwikkelt. MVRDV heeft het kantoor de vorm gegeven van een ‘landbouwoase’. Van bovenaf bezien is het gebouw rechthoekig, met opvallende gestapelde terrassen. Deze terrassen zijn met hout bekleed en begroeid met groen en zijn bedoeld als testcase voor innovatieve landbouw. Het geheel wordt overkoepeld door een golvend dak, dat deels open en deels gesloten is. Over de terrassen loopt een pad naar boven dat toegankelijk is voor zowel medewerkers als bezoekers. De route leidt naar de bovenste verdiepingen waar LAD werk en onderzoek deelt.
In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met het warme en vochtige klimaat van Shanghai; het deels open dak laat het licht gefilterd door, terwijl het regenwater doorlaat naar de groene terrassen eronder. Het dak heeft strategisch geplaatste zonnepanelen aan de zuidoost-zijde waar de meeste zon is. De gevel zorgt zelf ook voor schaduw; door de hoek van de zonnepanelen en het glas wordt het felle zomerzonlicht weerkaatst, terwijl het gebouw in de winter juist zonlicht absorbeert. Om geen energie te verliezen, is de binnenplaats op het noorden gericht. De vorm van de gevel aan de zuidzijde heeft een dempende werking op geluidsoverlast van de ernaast gelegen snelweg, waardoor er een prettig werkklimaat ontstaat.
Duurzaamheidsmachine
MVRDV noemt het gebouw een soort duurzaamheidsmachine, met zowel high-tech als low-tech oplossingen om het energieneutraal te maken. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor materialen die zorgen voor een 40 procent lagere uitstoot dan een vergelijkbare constructie. Het dak en de terrassen zorgen samen voor efficiënte natuurlijke ventilatie en een laag energiegebruik, terwijl de zonnepanelen juist energie opleveren. De terrassen vangen regenwater op, waarmee toiletten worden doorgespoeld.
"Dit is een kantoor dat bijdraagt aan de biodiversiteit, voedselvoorziening en tegelijk een educatief doel dient dankzij de tentoonstellingsruimtes en de manier waarop het gebouw de visie van LAD goed kan uitdragen", zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. "Het integreren van duurzaamheid in elk oppervlak van een gebouw is een interessante uitdaging voor een architect, en het is er een die we als ontwerpteam van harte hebben omarmd. De overdekte terrassen zijn voor de gebruikers van de kantoren extra aantrekkelijk, ze veraangenamen het werkklimaat."
Op de bovenste verdiepingen bevinden zich de 6.000 m2 tellende kantoren van LAD, de 9.000 m2 aan laboratoria en kantoorruimte eronder zal worden verhuurd. Op de eerste en tweede verdieping bevat het gebouw een is een tentoonstellingsruimte en een auditorium dat in grootte kan worden aangepast. De begane grond heeft kleine winkels. Er zijn drie verschillende ingangen: een publieke ingang aan de binnenplaats en aparte ingangen voor de verhuurbare kantoren en het hoofdkantoor van de LAD – die met elkaar verbonden zijn via een 'tentoonstellingsstraat'. In de twee kelderverdiepingen van het gebouw bevinden zich een kantine en parkeergelegenheid. Ook in de kelder zijn vides bedacht die licht, frisse lucht en groen toelaten waardoor de landbouwoase zich zelfs tot onder de grond uitstrekt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug om 07:30 uurDe Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen
20 feb om 11:30 uurEen groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb om 07:30 uurDe huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Reactie toevoegen