Meest innovatieve en duurzame windmolen ter wereld
Multifunctionele windmolen
Als architectuurstad van Nederland is Rotterdam de ideale plek voor de Dutch Windwheel. De molen bestaat uit verschillende ringen, wat zorgt voor een gedifferentieerd aanbod. Op de eerste ring draaien veertig cabines op rails (reuzencoaster), de tweede ring fungeert als een innovatieve windmolen en huisvest een panoramarestaurant met daaronder een exclusief hotel en verschillende appartementen. Onderin herbergt de Dutch Windwheel verschillende publieke functies.
Innovatieve energievoorziening
De Dutch Windwheel moet het duurzame icoon van de toekomst worden door een nieuwe vorm van energievoorziening. Het gebouw is namelijk een wind’molen’ zonder bewegende onderdelen. De binnenste ring bevat een raamwerk van horizontale stalen buizen. In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes genereert energie. Deze door de TU Delft ontwikkelde EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) techniek kan naar verwachting concurreren met traditionele windmolens. Het traject van research & development om dat te bewijzen, maakt deel uit van de ontwikkeling van de Dutch Windwheel.
De duurzame windmolen biedt bovendien plek aan zo’n 20.000 bezoekers per dag die vanuit de reuzencoaster uitzicht hebben over de haven van Rotterdam, de Tweede Maasvlakte en de zee. Het interieur kent bovendien fraaie belichtingsvormen en een digitale informatievoorziening via smart walls en is dus een beleving op zich.
Impuls voor economie
De betekenis van de Dutch Windwheel voor de economie van Nederland en van Rotterdam is groot. De hele stad en haar omgeving kunnen profiteren van de toeristische impuls. Bovendien maakt de grootschalige (door)ontwikkeling van de EWICON techniek Nederland marktleider op het gebied van deze windenergie. De Dutch Windwheel moet bovendien een showcase worden voor de circulaire economie. Het is ontworpen voor demontage en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio: de haven en de omliggende staalindustrie.
De Dutch Windwheel is een initiatief van een consortium bestaande uit de bedrijven Doepel Strijkers, Meyster en BLOC. De TU Delft en NBTC Holland Marketing zijn partners van het project en ook met het Ministerie van EZ, de gemeente Rotterdam en energiebedrijven zijn al gesprekken gaande over een partnerschap. In 2015 zal de Dutch Windwheel worden voorgedragen als Nationaal Icoon.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen