Meer kansen voor beweegvriendelijke wijken in heel Nederland

donderdag 24 oktober 2013
timer 4 min
Bijna alle gemeenten in Nederland zoeken naar mogelijkheden om hun wijken zó in te richten dat ze uitnodigen tot fietsen, wandelen, spelen en sporten. Zo kunnen inwoners gemakkelijker een gezonde keuze maken. Maar wat werkt nu wel en wat werkt niet? En wat levert een beweegvriendelijke omgeving op? Niet voor niets presenteert het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) de nieuwe ‘Reisgids Beweegvriendelijke Omgeving’ tijdens de Ontmoetingsdagen van NISB, in combinatie met het TAFISA World Congress in Enschede.

Advisering , beschrijving van goede voorbeelden en instrumenten: daar heeft het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) de afgelopen vier jaar hard aan gewerkt op negen locaties in het land. Dit heeft geresulteerd in de Reisgids Beweegvriendelijke Omgeving.

 

Reisgids Beweegvriendelijke Omgeving
In de nu verschenen ‘Reisgids Beweegvriendelijke Omgeving’ staat een tien-stappenplan, worden thema’s als groene ruimte en speelruimte uitgediept en worden instrumenten gepresenteerd: een model, een scan, ontwerpprincipes en zelfs een Beweegwijzer app.

In de nu verschenen ‘Reisgids Beweegvriendelijke Omgeving’ staat een tien-stappenplan, worden thema’s als groene ruimte en speelruimte uitgediept en worden instrumenten gepresenteerd: een model, een scan, ontwerpprincipes en zelfs een Beweegwijzer app.

 

Inspirerende voorbeelden
Op www.nisb.nl/ruimtevoorbewegen zijn de negen pilotgemeenten én nog elf andere inspirerende voorbeelden beschreven. De pilotgemeenten zijn Almere, Amsterdam (Nieuw-West), Rotterdam, ’s-Hertogenbosch (Rosmalen), Deventer (Voorstad-Oost), Ede (Kenniscampus), Heerhugowaard (Edelstenenwijk), Zoetermeer en Bergen op Zoom (Gageldonk-West). De voorbeelden variëren van een hoogwaardig onderwijs- en kennisaanbod in een aantrekkelijke ingerichte omgeving tot een burgerinitiatief en een samenspel tussen woonwijken, sportverenigingen, onderwijs en de gemeente.

Op zijn de negen pilotgemeenten én nog elf andere inspirerende voorbeelden beschreven. De pilotgemeenten zijn Almere, Amsterdam (Nieuw-West), Rotterdam, ’s-Hertogenbosch (Rosmalen), Deventer (Voorstad-Oost), Ede (Kenniscampus), Heerhugowaard (Edelstenenwijk), Zoetermeer en Bergen op Zoom (Gageldonk-West). De voorbeelden variëren van een hoogwaardig onderwijs- en kennisaanbod in een aantrekkelijke ingerichte omgeving tot een burgerinitiatief en een samenspel tussen woonwijken, sportverenigingen, onderwijs en de gemeente.

 

Ministerie blij met resultaten: en nu aan de slag!
Het ministerie van VWS is erg blij met de resultaten van de pilots en ziet veel kansen voor het benutten van de kennis en ervaring die in de negen gemeenten is opgedaan. Bart Zijlstra, directeur sport van het ministerie van VWS: "De toolbox is een belangrijke bron van informatie voor lokale beleidsmakers en professionals die met het thema beweegvriendelijke omgeving aan de slag willen gaan."

Het ministerie van VWS is erg blij met de resultaten van de pilots en ziet veel kansen voor het benutten van de kennis en ervaring die in de negen gemeenten is opgedaan. Bart Zijlstra, directeur sport van het ministerie van VWS:

 

Succes vraagt om vervolgstappen
Vijf aanbevelingen van NISB voor een vervolg zijn:
1. ontwikkel certificaten ‘gezonde schoolplein’, in navolging van projecten als de ‘gezonde schoolkantine’;
2. beschrijf ook andere voorbeelden van effectief gebruik van de ruimte: de multifunctionele sportaccommodatie, open sportparken en braakliggende terreinen die als avontuurlijk ‘landje’ om te spelen kunnen dienen;
3. doe praktisch onderzoek naar de inzetbaarheid van normen voor buitenspeelruimte, zoals de Jantje Beton-norm en de gedifferentieerde speelruimtenorm van Rotterdam;
4. doe onderzoek naar de kosteneffectiviteit van investeringen in bvo: wat levert een beweegvriendelijke wijk op in termen van bijvoorbeeld veiligheid, sportdeelname, behalen beweegnorm en leefbaarheid;
5. beschrijf nieuwe vormen van burgerparticipatie bij het ontwikkelen van een beweegvriendelijke omgeving: gemeenten bedenken niet meer vóór de buurt, maar de buurt is zelf aan zet. Hoe richt je dat proces in?

Vijf aanbevelingen van NISB voor een vervolg zijn:1. ontwikkel certificaten ‘gezonde schoolplein’, in navolging van projecten als de ‘gezonde schoolkantine’;2. beschrijf ook andere voorbeelden van effectief gebruik van de ruimte: de multifunctionele sportaccommodatie, open sportparken en braakliggende terreinen die als avontuurlijk ‘landje’ om te spelen kunnen dienen;3. doe praktisch onderzoek naar de inzetbaarheid van normen voor buitenspeelruimte, zoals de Jantje Beton-norm en de gedifferentieerde speelruimtenorm van Rotterdam;4. doe onderzoek naar de kosteneffectiviteit van investeringen in bvo: wat levert een beweegvriendelijke wijk op in termen van bijvoorbeeld veiligheid, sportdeelname, behalen beweegnorm en leefbaarheid;5. beschrijf nieuwe vormen van burgerparticipatie bij het ontwikkelen van een beweegvriendelijke omgeving: gemeenten bedenken niet meer vóór de buurt, maar de buurt is zelf aan zet. Hoe richt je dat proces in?

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Meer kansen voor beweegvriendelijke wijken in heel Nederland

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?

22 mei om 08:37 uur

Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »