Marker Wadden wint Dutch Design Award
Bij de toekenning onderstreepte de jury vooral onder de indruk te zijn dat met Marker Wadden een habitat is gecreëerd waar de mens secundair is. De aanpak past in onze traditie van land maken. Op Marker Wadden neemt de natuur het over en dat maakt dit project tot een succes, volgens de jury. ”Marker Wadden laat de designwaarde zien van een holistische benadering; de interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project” aldus de jury. André Rijsdorp van Natuurmonumenten: “Wij hebben bij dit project ook veel aandacht besteed aan de architectuur. Het doet ertoe hoe iets eruit ziet. Natuurmonumenten is dat ook superblij met deze Award voor de ontwerpers.”
Natuur centraal bij ontwerpopgave
Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat hebben bij de aanleg van Marker Wadden gekozen voor het ontwerp dat zorgde voor een aantrekkelijk, open, gevarieerd en beleefbaar landschap. Voor het plan heeft uitvoerder Boskalis Vista landschapsarchitecten ingehuurd. Bij het uitzetten van de opdracht voor de nederzetting kozen de opdrachtgevers voor het ontwerp van Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom. Hun plan voegde zich het beste bij het nieuwe landschap, een vooraf meegegeven ontwerpeis. Daarnaast was een voorwaarde dat de nederzetting duurzaam gebouwd werd en geheel off grid moest functioneren.
Paradijs voor vogels
Marker Wadden zijn nieuwe natuureilanden in het Markermeer en maken onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land. De eilanden zijn op een vooruitstrevende wijze aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer. Het is een natuurlijk paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten. Marker Wadden draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit en is een unieke recreatiebestemming in het hart van Nederland.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Reactie toevoegen