Literatuurtip: Infratecture, infrastructuur als ontwerpopgave
Alex van Loon, Rijkswaterstaat en vereniging infra ontwerp (VIO): "De laatste decennia heeft de verkeersinfrastructuur in Nederland een eigen functionele ontwikkeling doorgemaakt ten behoeve van de uniformiteit en de verkeersveiligheid. Doordat daarbij het belang van de functie en het gebruik van de ruimtelijke omgeving onvoldoende werd meegenomen, ontstaan nu herinrichtingen die weer wringen met de verkeerskundige functionaliteit."
Infratecture
Auteur Marc Verheijen, zowel verkeerskundige als architect, maakt met dit boek duidelijk dat de verkeersinfrastructuur een integraal onderdeel is van de ruimtelijke omgeving en belevingswaarde. "Ik heb door de jaren heen ontdekt dat pas op het moment dat infrastructuur een onlosmakelijk onderdeel van haar omgeving wordt, een integraal onderdeel van de ruimte waarin we ons bewegen en verblijven en zijn, er sprake is van goede infrastructuur; van infrastructuur die gewaardeerd wordt".
Door zijn persoonlijke schrijfstijl neemt Verheijen je direct mee in zijn visie hoe je de ontwerpopgave van infrastructuur kunt verbreden naar de ruimtelijke omgeving. Hij stelt het belang van de gebruiker daarbij voorop. Door de belangen van verschillende gebruikers goed in kaart te brengen, komen de oplossingen vanzelf en vaak in een meerwaarde voor alle partijen.
Dossier
Infratecture is geen discipline op zich, benadrukt de auteur, maar een houding, in samenwerking met meerdere disciplines en belanghebbenden gericht op de infrastructuur en haar omgeving. Verheijen geeft de lezer ook praktische handvatten en tot de verbeelding sprekende citaten zoals: ‘denken in netwerken, handelen in schakels. De vele en rijk geïllustreerde praktijkvoorbeelden van de samenhang van de infrastructuur en haar omgeving vormen een waardevol inspiratieboek voor de verkeerskundige en ontwerper.’
Dit artikel is afkomstig uit magazine Verkeerskunde nummer 1 van 2015.
Meer weten over Infratecture? Lees dan verder in ons recent gelanceerde dossier Infratecture.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Reactie toevoegen