Levendig en levensloopbestendig Bospark
Beeld door Vivid Vision
Herkenbaarheid en saamhorigheid zijn van groot belang in het ontwerp van de plattegronden. Omdat het niet mogelijk is bewoners van 120 appartementen te kennen, is het gebouw opgedeeld in 6 kleinere ‘buurtjes’ van 15 tot 25 woningen. In het eigen buurtje zijn de leefstraten kort, je komt langs maximaal vier andere woningen op weg naar de eigen voordeur, maar als je wilt kan je het hele gebouw rond.
Elk appartement heeft groen uitzicht op ofwel het Bospark, ofwel de binnentuin, en is met 48-65 m2 zo ontworpen dat wanneer de zorgbehoefte groter wordt het appartement daarop aangepast kan worden. Verhuizen is dan niet nodig en zo ontstaan geen clusters van doelgroepen, maar een mix van bewoners qua leeftijd en zelfredzaamheid.
De andere ‘buurtjes’ ontmoet je met gemak in de collectieve ruimtes op de begane grond. Hier is ruimte voor sport, klussen, koken, tuinieren en nog veel meer. Zo zullen er o.a. kookworkshops worden georganiseerd en de plaatselijke muziekvereniging heeft hier een oefenruimte. Bovendien is er bovenin het gebouw een leesclub in de bibliotheek, gelegen aan een heerlijk dakterras met vol begroeide pergola en heerlijk uitzicht.
Om prettig en veilig thuis te komen, worden fiets- en auto parkeren van elkaar gescheiden. Vanuit de half verdiepte parkeergarage wandel je via een fijne groene route naar de entrees. Een mooi ommetje over deze opgetilde ‘leefstraat’ brengt je niet alleen thuis, het nodigt ook uit om wat verder te bewegen; wandelend of met de rolstoel. Deze collectieve tuin is in drie sferen opgedeeld en staat vol met inheemse planten om onder andere insecten en vogels aan te trekken en zo de biodiversiteit te stimuleren. In de tuin wordt hemelwater opgevangen en gebufferd en hittestress voorkomen en om de milieu-footprint zo laag mogelijk te houden zijn er zonnepanelen, herbruikbare bouwmaterialen, energiezuinige ventilatie en een duurzame warmtevoorziening.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep 2024Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep 2024Sinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei 2024Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei 2024Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen
15 apr 2024Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr 2024Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Ziet er fantastisch uit en heb belangstelling .
Ingediend door G. Hendriks-Oo… (niet geregistreerde gebruiker) op vr, 25/03/2022 - 19:42
Reactie toevoegen