Kunstwerk van meer dan 10.000 houtstalen in Bristol
Kosmos van hout
De meer dan 10.000 houtstalen zijn in drie jaar tijd verzameld van (bomen)tuinen en verzamelaars wereldwijd. Het kunstwerk luidde de opening in van het nieuwe Life Sciences Building van de universiteit, dat aan de Royal Fort Garden gelegen is. Het project is georganiseerd door kunstgroep Situations.
Hollow is pas echt te beleven vanuit het interieur, waar de duizenden houten staven zichtbaar worden. “Het interieur is een introverte en meditatieve ruimte waar je staand of zittend omringd wordt door de geschiedenis,” aldus architecten Christoph Zeller en Ingrid Moye. “Ons ontwerp voegt duizenden houten blokken van diverse groottes samen om één immense kosmos van houten texturen en stalactieten. Openingen in het gewelfde plafond laten net genoeg natuurlijk daglicht naar binnen om het lichteffect als door een kronendak te creëren.”
Van de prehistorie tot moderne tijd
De houtstalen zijn afkomstig van talloze locaties van diverse periodes in de geschiedenis. “Van de Indische waringin, waaronder Boeddha de verlichting bereikte, tot de Japanse notenboom in Hiroshima, een boom die één van de meest duistere periodes in de menselijke geschiedenis heeft meegemaakt en heeft overleefd,” aldus de beschrijving van het kunstwerk door Situations. Zo werden er houtsoorten gebruikt van bomen tot bijna 5.000 jaar oud, maar ook van de bekende Atlantic City promenade, die in 2012 door orkaan Sandy werd verwoest.
Het kunstwerk is opgezet tezamen met een website en participatieproject, genaamd Treebank, in samenwerking met BBC Four. Of bekijk hier meer informatie over de installatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen