Klimaatbestendige stad: Meer groen en meer blauw in de stad!?
Maar zo eenvoudig is het niet, zegt ook Wouter Schik, landschapsarchitect en adviseur duurzame gebiedsontwikkeling bij ARCADIS Nederland BV. “Wat ontbreekt is wetenschappelijke onderbouwing.
Hittestress terugdringen
Onderzoek in onder meer Rotterdam, Tilburg, Haaglanden en Nijmegen en Arnhem, bevestigt weliswaar dat meer groen en blauw in de stad helpt om bijvoorbeeld hittestress terug te dringen, maar de complexiteit van de openbare ruimte bemoeilijkt om met harde cijfers de effectiviteit te onderbouwen: welke maatregelen hoe toegepast hebben nu concreet wat voor effect? Meer water in de stad – om een voorbeeld te noemen – kan overdag hittestress reduceren, maar ’s nachts kan oppervlaktewater juist weer voor verminderde afkoeling van de stad zorgen, onder bepaalde condities. Terwijl meer blauw wel weer gunstig is om piekbuien op te vangen.”
“Daar komt bij, vervolgt Schik, dat maatregelen om een stad klimaatbestendig te maken meestal ‘specifiek’ zijn en locatiegebonden, en niet generiek. Dat maakt het lastig om een wetenschappelijk onderbouwd instrumentarium te ontwikkelen voor het integraal ontwerpen van een klimaatbestendige stad of wijk. Met logisch nadenken komen je in grote lijnen ver, maar ‘precies’ is lastig – ook wat betreft de (economische) meerwaarde.”
Meer weten? Download hieronder het volledige artikel over de klimaatbestendige stad, zoals verschenen in het themanummer Duurzaam Bouwen van Stedebouw & Architectuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Reactie toevoegen