Klimaatbestendige stad: Meer groen en meer blauw in de stad!?
Maar zo eenvoudig is het niet, zegt ook Wouter Schik, landschapsarchitect en adviseur duurzame gebiedsontwikkeling bij ARCADIS Nederland BV. “Wat ontbreekt is wetenschappelijke onderbouwing.
Hittestress terugdringen
Onderzoek in onder meer Rotterdam, Tilburg, Haaglanden en Nijmegen en Arnhem, bevestigt weliswaar dat meer groen en blauw in de stad helpt om bijvoorbeeld hittestress terug te dringen, maar de complexiteit van de openbare ruimte bemoeilijkt om met harde cijfers de effectiviteit te onderbouwen: welke maatregelen hoe toegepast hebben nu concreet wat voor effect? Meer water in de stad – om een voorbeeld te noemen – kan overdag hittestress reduceren, maar ’s nachts kan oppervlaktewater juist weer voor verminderde afkoeling van de stad zorgen, onder bepaalde condities. Terwijl meer blauw wel weer gunstig is om piekbuien op te vangen.”
“Daar komt bij, vervolgt Schik, dat maatregelen om een stad klimaatbestendig te maken meestal ‘specifiek’ zijn en locatiegebonden, en niet generiek. Dat maakt het lastig om een wetenschappelijk onderbouwd instrumentarium te ontwikkelen voor het integraal ontwerpen van een klimaatbestendige stad of wijk. Met logisch nadenken komen je in grote lijnen ver, maar ‘precies’ is lastig – ook wat betreft de (economische) meerwaarde.”
Meer weten? Download hieronder het volledige artikel over de klimaatbestendige stad, zoals verschenen in het themanummer Duurzaam Bouwen van Stedebouw & Architectuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Reactie toevoegen