De woonwijken Celsius, Vredeoord en landgoed De Grote Beek in Eindhoven kennen een bovengronds regenwatersysteem. In deze drie aangrenzende gebieden is één samenhangend afwateringssysteem aangelegd dat is geïntegreerd in de woningen en het landschap. Ontdek alle ins en out tijdens een excursie op dinsdagmiddag 17 september, georganiseerd door het KAN Platform.
Samenhangende afwatering in landschap en woningen
In woonbuurt Celcius in Woensel zijn 400 woningen van Trudo gesloopt en vervangen. In vier planfasen is de buurt rond het Celciusplein getransformeerd van een versteende omgeving naar groene woonhoven met kleurrijke woningen.
Het voormalige Philips-kantorenpark Vredeoord is getransformeerd naar een autoluwe, groene woonwijk waar het regenwater optimaal kan infiltreren. De gesloopte kantoren hebben plaats gemaakt voor kleine buurtjes in collectief particulier opdrachtgeverschap met veel houtbouw.
Het landgoed De Grote Beek is een GGzE terein. Tot voor kort stroomde het meeste water door een ondergrondse buis om het terrein heen. Door het water niet meer ondergronds om het terrein, maar bovengronds over het terrein te laten lopen, wordt de beek gevoerd. Het laatste deel in De Grote Beek is in het voorjaar van 2024 opgeleverd.
Excursie
Je ontdekt alle details over de toegepaste afwatering in deze gebieden tijdens een excursie op dinsdagmiddag 17 september. Je wordt ontvangen in de buurt van de locatie. Alwin de Lang, Peter Lubbers en Joeri Sowka van Buro Lubbers presenteren vertellen je alles over de lessen van het project.
Voor Celsius en De Grote Beek is het stedenbouwkundig plan in samenwerking met Tarra Architectuur en Stedenbouw gemaakt. Fieke van den Beuken van Trudo licht de herstructurering van Celsius toe.
Per fiets (deze staan klaar voor de deelnemers) verken je de drie gebieden onder leiding van de projectbetrokkenen van Buro Lubbers, Niels Walters van Tarra, Trudo, de gemeente en het waterschap. Er zal veel ruimte zijn voor vragen en discussie.
Lees alvast meer over klimaatadaptatie en natuur in het plan van Buro Lubbers (PDF).
Voor wie?
De excursie is gericht op woningcorporaties, ontwikkelaars, bouwbedrijven, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, ecologen, civiel technici, waterdeskundigen, gemeente-ambtenaren en andere experts met beroepsmatige interesse voor de natuurinclusieve en klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte.
Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de gratis excursie op dinsdagmiddag 17 september (13.00 tot 15.30 uur) via dit aanmeldformulier.
Bron: KAN Bouwen
Beeld: Buro Lubbers
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Reactie toevoegen