De woonwijken Celsius, Vredeoord en landgoed De Grote Beek in Eindhoven kennen een bovengronds regenwatersysteem. In deze drie aangrenzende gebieden is één samenhangend afwateringssysteem aangelegd dat is geïntegreerd in de woningen en het landschap. Ontdek alle ins en out tijdens een excursie op dinsdagmiddag 17 september, georganiseerd door het KAN Platform.
Samenhangende afwatering in landschap en woningen

In woonbuurt Celcius in Woensel zijn 400 woningen van Trudo gesloopt en vervangen. In vier planfasen is de buurt rond het Celciusplein getransformeerd van een versteende omgeving naar groene woonhoven met kleurrijke woningen.
Het voormalige Philips-kantorenpark Vredeoord is getransformeerd naar een autoluwe, groene woonwijk waar het regenwater optimaal kan infiltreren. De gesloopte kantoren hebben plaats gemaakt voor kleine buurtjes in collectief particulier opdrachtgeverschap met veel houtbouw.
Het landgoed De Grote Beek is een GGzE terein. Tot voor kort stroomde het meeste water door een ondergrondse buis om het terrein heen. Door het water niet meer ondergronds om het terrein, maar bovengronds over het terrein te laten lopen, wordt de beek gevoerd. Het laatste deel in De Grote Beek is in het voorjaar van 2024 opgeleverd.
Excursie
Je ontdekt alle details over de toegepaste afwatering in deze gebieden tijdens een excursie op dinsdagmiddag 17 september. Je wordt ontvangen in de buurt van de locatie. Alwin de Lang, Peter Lubbers en Joeri Sowka van Buro Lubbers presenteren vertellen je alles over de lessen van het project.
Voor Celsius en De Grote Beek is het stedenbouwkundig plan in samenwerking met Tarra Architectuur en Stedenbouw gemaakt. Fieke van den Beuken van Trudo licht de herstructurering van Celsius toe.
Per fiets (deze staan klaar voor de deelnemers) verken je de drie gebieden onder leiding van de projectbetrokkenen van Buro Lubbers, Niels Walters van Tarra, Trudo, de gemeente en het waterschap. Er zal veel ruimte zijn voor vragen en discussie.
Lees alvast meer over klimaatadaptatie en natuur in het plan van Buro Lubbers (PDF).
Voor wie?
De excursie is gericht op woningcorporaties, ontwikkelaars, bouwbedrijven, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, ecologen, civiel technici, waterdeskundigen, gemeente-ambtenaren en andere experts met beroepsmatige interesse voor de natuurinclusieve en klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte.
Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de gratis excursie op dinsdagmiddag 17 september (13.00 tot 15.30 uur) via dit aanmeldformulier.
Bron: KAN Bouwen
Beeld: Buro Lubbers
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Ecosysteemdiensten groeien sterk in waarde
28 feb om 07:30 uurDe natuur biedt de maatschappij tal van voordelen en diensten. Deze zogeheten ecosysteemdiensten hebben een…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie
11 feb om 07:30 uurOm wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak…
Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
31 jan om 07:30 uurSinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling…
Reactie toevoegen