De woonwijken Celsius, Vredeoord en landgoed De Grote Beek in Eindhoven kennen een bovengronds regenwatersysteem. In deze drie aangrenzende gebieden is één samenhangend afwateringssysteem aangelegd dat is geïntegreerd in de woningen en het landschap. Ontdek alle ins en out tijdens een excursie op dinsdagmiddag 17 september, georganiseerd door het KAN Platform.
Samenhangende afwatering in landschap en woningen
In woonbuurt Celcius in Woensel zijn 400 woningen van Trudo gesloopt en vervangen. In vier planfasen is de buurt rond het Celciusplein getransformeerd van een versteende omgeving naar groene woonhoven met kleurrijke woningen.
Het voormalige Philips-kantorenpark Vredeoord is getransformeerd naar een autoluwe, groene woonwijk waar het regenwater optimaal kan infiltreren. De gesloopte kantoren hebben plaats gemaakt voor kleine buurtjes in collectief particulier opdrachtgeverschap met veel houtbouw.
Het landgoed De Grote Beek is een GGzE terein. Tot voor kort stroomde het meeste water door een ondergrondse buis om het terrein heen. Door het water niet meer ondergronds om het terrein, maar bovengronds over het terrein te laten lopen, wordt de beek gevoerd. Het laatste deel in De Grote Beek is in het voorjaar van 2024 opgeleverd.
Excursie
Je ontdekt alle details over de toegepaste afwatering in deze gebieden tijdens een excursie op dinsdagmiddag 17 september. Je wordt ontvangen in de buurt van de locatie. Alwin de Lang, Peter Lubbers en Joeri Sowka van Buro Lubbers presenteren vertellen je alles over de lessen van het project.
Voor Celsius en De Grote Beek is het stedenbouwkundig plan in samenwerking met Tarra Architectuur en Stedenbouw gemaakt. Fieke van den Beuken van Trudo licht de herstructurering van Celsius toe.
Per fiets (deze staan klaar voor de deelnemers) verken je de drie gebieden onder leiding van de projectbetrokkenen van Buro Lubbers, Niels Walters van Tarra, Trudo, de gemeente en het waterschap. Er zal veel ruimte zijn voor vragen en discussie.
Lees alvast meer over klimaatadaptatie en natuur in het plan van Buro Lubbers (PDF).
Voor wie?
De excursie is gericht op woningcorporaties, ontwikkelaars, bouwbedrijven, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, ecologen, civiel technici, waterdeskundigen, gemeente-ambtenaren en andere experts met beroepsmatige interesse voor de natuurinclusieve en klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte.
Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de gratis excursie op dinsdagmiddag 17 september (13.00 tot 15.30 uur) via dit aanmeldformulier.
Bron: KAN Bouwen
Beeld: Buro Lubbers
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen