InnovationCity Ruhr werkt aan duurzame stadsontwikkeling
Op deze dag vindt op initiatief van het INTERREG IV-A project ‘2 connect Business’ (1) een bezoek aan dit pilotproject plaats, met aandacht voor een aantal best practice voorbeelden op het gebied van duurzame stedelijke vernieuwing. De organisatie van de bijeenkomst is in handen van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).
Toonbeeld van een klimaatvriendelijke stad
De stad Bottrop, niet ver over de grens bij Venlo, is het toonbeeld van een klimaatvriendelijke stad. Onder de vlag van het pilotproject ‘InnovationCity Ruhr’ vinden er tal van duurzame stedelijke vernieuwingen plaats op het gebied van wonen, werken en vervoer. Tot het pilotgebied behoren het centrum van Bottrop en enkele omliggende wijken. In totaal bevinden zich in het onderzoeksgebied 70.000 inwoners en 22.000 arbeidsplaatsen. Wonen, handel en industrie zijn hier nauw met elkaar vervlochten. Het streven is om de stad klimaatvriendelijk aan te passen en daarbij rekening te houden met het bedrijfsleven. Concreet moet de uitstoot van CO² worden gehalveerd en de kwaliteit van leven worden verhoogd. Door de hele stad wordt aan verschillende projecten gewerkt, die Nederlandse en Duitse ondernemers op uitnodiging van het INTERREG IV-A project ‘2 connect Business’ op 30 september 2014 kunnen bekijken. Tussen 9.00 en 14.15 uur vinden presentaties van IC Ruhr en het Nederlandse project ‘Weg van de toekomst’ plaats, en een bustour door Bottrop. Nederlandse en Duitse ondernemers uit de energiesector, toeleveranciers, aannemers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.
Duurzame stadsontwikkeling
Na ontvangst leren de deelnemers tijdens een presentatie meer over de diverse projecten van InnovationCity Ruhr op het gebied van duurzaam wonen, werken, energie, mobiliteit en stadsontwikkeling. Vervolgens vindt er een bustour plaats langs een tiental van de in totaal 200 deelprojecten. Denk hierbij aan het Vivawest huis van de toekomst, een industrieterrein waar de overtollige energie wordt benut voor aangrenzende woonwijken, een waterzuiveringsinstallatie en duurzame sociale woningen. Na terugkomst licht een vertegenwoordiger van de Gemeente Oss het project ‘Weg van de toekomst’ toe. Deze weg, de N329 in Oss, is een toonbeeld van duurzaamheid en zichtbare vernieuwing en in samenspraak met de plaatselijke bevolking ontwikkeld. De bijeenkomst eindigt met een lunch, waarbij er voldoende gelegenheid bestaat voor het aanknopen van nieuwe, zakelijke contacten uit het buurland.
Noot
1. Het project ‘2 connect Business’ wordt in het kader van het INTERREG IV-A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), door de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken uit Noordrijn-Westfalen. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal.
Online aanmelden op www.2connectbusiness.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen