Hoofdgebouw TU/e is duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld
Dat laat de Dutch Green Building Council (DGBC) weten, beheerder van het duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL. Door de uitzonderlijk hoge score is het project beland in de top-5 van duurzaamste bouwprojecten in Nederland. Na de renovatie wordt het hoofdgebouw van de TU/e omgedoopt tot Atlas.
Verantwoordelijk voor het ontwerp is het Total Engineer Team RSVP, een multidisciplinair team bestaande uit Team V (architect), Van Rossum (constructeur), Valstar Simonis (installatie-advies) en Peutz (bouwfysica en duurzaamheid).
© Team RSVP
Hi-tech vliesgevel
Het gebouw krijgt een nieuwe vliesgevel van drievoudig zonwerend isolatieglas. Zonwerende doeken met een hi-tech coating houden bovendien de zonnewarmte buiten en zorgen ’s nachts voor isolatie. Daarnaast voorziet de gevel het gebouw van ‘nachtspoeling’: in de zomer worden de etagehoge ramen ’s nachts door het gebouwbeheersysteem geopend om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren.
Living Lab
De duurzaamheidsexperts van Team RSVP hebben tijdens het ontwerp nauw samengewerkt met onderzoekers van de TU/e, zodat het Atlasgebouw kan worden ingericht als living lab voor onderzoek naar innovatieve en duurzame technieken. Het hele gebouw krijgt slimme en zuinige ledverlichting, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Gebruikers kunnen via een app zelf de lichtinstelling aanpassen. De universiteit gaat met dit systeem onder andere onderzoek doen naar het effect van verlichting op winterdepressie.
© Team RSVP
CO2-afname 80%
Het Atlasgebouw heeft straks geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbreed warmte-koude-opslag systeem van de TU/e. Daarnaast komen er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt.
Meer over de duurzaamheidsoplossingen van het Atlasgebouw kunt u hier vinden.
© Team RSVP
Oplevering
Gebouw Atlas wordt het onderkomen van de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten. Het originele gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter. In november start de bouw van het project, dat in de zomer van 2018 wordt opgeleverd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov om 07:30 uurOns nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Hoe creëren we gezond onderwijsvastgoed op zieke planeet?
22 okt om 11:00 uurBij scholen-dienstverlener Anculus, hoofdsponsor van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres, is de…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Reactie toevoegen