Hoofdgebouw TU/e is duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld
Dat laat de Dutch Green Building Council (DGBC) weten, beheerder van het duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL. Door de uitzonderlijk hoge score is het project beland in de top-5 van duurzaamste bouwprojecten in Nederland. Na de renovatie wordt het hoofdgebouw van de TU/e omgedoopt tot Atlas.
Verantwoordelijk voor het ontwerp is het Total Engineer Team RSVP, een multidisciplinair team bestaande uit Team V (architect), Van Rossum (constructeur), Valstar Simonis (installatie-advies) en Peutz (bouwfysica en duurzaamheid).
© Team RSVP
Hi-tech vliesgevel
Het gebouw krijgt een nieuwe vliesgevel van drievoudig zonwerend isolatieglas. Zonwerende doeken met een hi-tech coating houden bovendien de zonnewarmte buiten en zorgen ’s nachts voor isolatie. Daarnaast voorziet de gevel het gebouw van ‘nachtspoeling’: in de zomer worden de etagehoge ramen ’s nachts door het gebouwbeheersysteem geopend om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren.
Living Lab
De duurzaamheidsexperts van Team RSVP hebben tijdens het ontwerp nauw samengewerkt met onderzoekers van de TU/e, zodat het Atlasgebouw kan worden ingericht als living lab voor onderzoek naar innovatieve en duurzame technieken. Het hele gebouw krijgt slimme en zuinige ledverlichting, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Gebruikers kunnen via een app zelf de lichtinstelling aanpassen. De universiteit gaat met dit systeem onder andere onderzoek doen naar het effect van verlichting op winterdepressie.
© Team RSVP
CO2-afname 80%
Het Atlasgebouw heeft straks geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbreed warmte-koude-opslag systeem van de TU/e. Daarnaast komen er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt.
Meer over de duurzaamheidsoplossingen van het Atlasgebouw kunt u hier vinden.
© Team RSVP
Oplevering
Gebouw Atlas wordt het onderkomen van de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten. Het originele gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter. In november start de bouw van het project, dat in de zomer van 2018 wordt opgeleverd.

Rendering van het Atlasgebouw, het hoofdgebouw van de TU/e. © Team RSVP
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Reactie toevoegen