Heuse gebiedsontwikkeling Merwe-Vierhavens in de maak
De eerste contouren voor het gebied zijn opgenomen in het Ruimtelijk Raamwerk en bieden richtlijnen voor de invulling van het gebied. Daarmee zetten de partners de volgende belangrijke stap in de herontwikkeling van dit woon- en werkdistrict. Met deze herontwikkeling wordt de traditie 'haven eruit, stad erin' doorbroken. Circulaire economie, energietransitie, digitalisering en wonen en werken komen bij elkaar in MH4.
Het doel
Met het Raamwerk weten ontwikkelaars, bedrijven en andere geinteresseerden in het gebied welke kansen er liggen, welk kwaliteitsniveau ze kunnen verwachten en wat er van hen wordt verwacht. Voor de gemeente en het Havenbedrijf vormt het de basis voor een nieuw bestemmingsplan en de onderbouwing voor toekomstige investeringen. De kern van het raamwerk bestaat uit een aantal onderdelen:
- Verschillende deelgebieden met elk een eigen mix aan werken, wonen en voorzieningen, zoals het Galileipark en het Keilekwartier
- Betere aansluiting van M4H op de omgeving, onder andere door nieuwe toegangswegen van het gebied op de Vierhavenstraat en de Schiedamse Weg
- Het zoveel mogelijk scheiden van vrachtverkeer en fietsers/voetgangers op twee belangrijke routes: De Makersstraat zal vooral voor het zware verkeer toegankelijk worden, terwijl de Havenallee zich meer gaat richten op fietsers en voetgangers
De initiatiefnemers
Samen met RDM Rotterdam – de oude Rotterdamse Droogdokmaatschappij en tegenwoordig een florerende innovatiehub – vormt M4H het Rotterdam Makers District. Er is plek voor ondernemers en kennisinstellingen uit de nieuwe economie. Jonge bedrijven krijgen de kans uit te groeien tot gevestigde ondernemingen. Jongeren kunnen er kennis maken met techniek. Nieuwe technologieën kunnen ontstaan door spontane samenwerkingen. Dat maakt het stadsdeel tot een proeftuin voor de circulaire economie. Innovatieve maakindustrie komt tot bloei in een bruisende stedelijke omgeving met woningen, horeca, onderwijs en cultuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Reactie toevoegen