Herstel architectenbranche zet niet door
Werkvoorraad
De aanvankelijk positievere verwachtingen voor 2014 zijn bij veel architectenbureaus maar ten dele uitgekomen. De werkvoorraad bedraagt eind 2014 gemiddeld 3,5 maanden. In april was dat nog 3,6 maanden, een jaar geleden 3,3 maanden. Van een duidelijke groei van de werkgelegenheid bij bureaus is geen sprake. De meeste bureaus spreken nog steeds van een kleine werkvoorraad.
Particulieren en bedrijven
Het aanwezige herstel komt vooral van de particulieren, het domein van vooral de kleinere bureaus. Het verlaagde BTW-tarief voor woningrenovaties, de aantrekkende huizenmarkt en de historisch lage hypotheekrente spelen hierbij een belangrijke rol. Ook het bedrijfsleven investeert weer iets meer. Projectontwikkelaars en corporaties keren echter nog niet terug op de markt. Bijna de helft van de bureaus ervaart belemmeringen. Als voornaamste knelpunt noemen bureaus onvoldoende opdrachten en een gebrek aan financiën. Financiering van vooral grote projecten in Nederland blijft uiterst moeizaam.
Verwachtingen 2015
Transformatie, renovatie, hergebruik, herontwikkeling, verbetering en verduurzaming zijn de typen opdrachten waar bureaus het meeste van verwachten. Woningen zijn volgens bureaus van toenemend belang, net als planvorming, onderzoek en advieswerk. De kantorenmarkt ligt vrijwel stil. Onderwijs en gezondheidszorg zijn stabiel. De gemengde projecten groeien naar verwachting licht. Van alle architectenbureaus verwacht 38% komend jaar meer omzet, 34% verwacht een gelijkblijvende omzet en 29% verwacht een daling. De honoraria blijven naar verwachting gelijk bij meer kleinschalige projecten.
Internationalisering
Gemiddeld komt 3,4% van de omzet in de branche uit het buitenland. De verschillen tussen de bureaus zijn hierbij groot. Bij de grote bureaus komt ruim een derde van de omzet uit het buitenland. Als voornaamste reden om in het buitenland actief te zijn noemen bureaus hun onderscheidende expertise als voornaamste basis voor internationaal succes. Bij internationaal werkende bureaus komt de buitenlandse omzet vooral uit de directe buurlanden, zoals Duitsland en België. De grotere bureaus zijn nadrukkelijk ook in verder weggelegen landen actief, vooral in Azië.
Over de conjunctuurmeting
Twee keer per jaar peilt de BNA de conjunctuur bij de leden. Hiermee wil de BNA de marktontwikkelingen volgen en vooral vooruit kijken. Er wordt een gestandaardiseerde vragenlijst gebruikt. Daardoor zijn de verwachtingen van bureaus door de jaren heen goed met elkaar te vergelijken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec om 07:30 uurHoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec om 07:30 uurIn de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Reactie toevoegen