Grootschalige verduurzaming voor 600 woningen in Doorn
Bewoners zien verduurzaming niet altijd als een meerwaarde, uit angst voor overlast, tijdsbeslag en huurverhoging bijvoorbeeld. Om de bewoners enthousiast te krijgen, heeft KAW een klantvriendelijke aanpak ontwikkeld. Met als doel tempo brengen in de verduurzaming en wel op zo’n manier dat de bewoners er gelukkig van worden. Eind juni 2021 zijn 600 van de in totaal 800 te renoveren woningen klaar. Heuvelrug Wonen is tevreden. De woningcorporatie werd bovendien uitgeroepen tot een van de duurzaamste corporaties van Nederland.
Voor alle woningen maakte KAW eerst een passend aanbod. Enthousiaste huurders kregen vervolgens voorrang. Hoe meer mensen in een bepaalde straat of buurt meededen, hoe eerder de huizen verduurzaamd werden. Zo werden bewoners in hun eigen tempo, van bewustwording naar uitvoering en zelfs als ambassadeurs, gemotiveerd om hun huis te laten verduurzamen. Door de persoonlijke aanpak was er minder weerstand.
Marjolein Camstra-De Vries, specialist bewonerscommunicatie bij KAW, zit drie dagen per week bij Heuvelrug Wonen op kantoor (als de corona-omstandigheden dat toelaten): "We hebben de bewonerscommunicatie geheel overgenomen van de woningcorporatie. Zo heeft het project een eigen website waar de huurders alles kunnen vinden om de eerste stap tot verduurzaming te zetten. Door aanwezig te zijn en in gesprek te gaan met bewoners creëren we hele korte lijnen, en we blijven ook tijdens en na de verduurzaming van de woning bereikbaar voor de bewoners."
Win-win voor huurder en corporatie
Met de KAW-aanpak wordt er op grote schaal versnelling in de energiebesparing en het wooncomfort van de Heuvelrug-woningvoorraad gerealiseerd. Medio 2021 zijn - in een proces dat een aantal jaar geleden startte met het eerste overleg - al 75 procent van de woningen van energielabel D (of slechter) naar A gegaan. Dit doet KAW door traditionele complexgewijze verduurzaming te combineren met een consumentgerichte individuele aanpak, waarbij proces- en productinnovatie en bewustwording hand in hand gaan. De huurder krijgt er comfortabelere woning voor terug en lagere energielasten. De huurverhoging is nooit meer dan de helft van de opbrengst, zodat de huurder er altijd op vooruit gaat.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep 2024Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep 2024Architecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep 2024Sinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei 2024Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei 2024Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei 2024In een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Reactie toevoegen