Groen licht voor aanbesteding slimme openbare verlichting
De marktconsultatie en beoogde aanbesteding komen voort uit de 'Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030', die begin 2013 is vastgesteld. Het gemeentebestuur heeft daarbij een duidelijke ambitie voor ogen: verlichting op dusdanig vernieuwende wijze inzetten, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad. In feite gaat het om het realiseren van een zogeheten slim lichtgrid door marktpartijen, waarbij continue innovatie centraal staat. Bedrijven, kennisinstellingen, overheid én burgers werken daarbij met elkaar samen.
Resultaten marktconsultatie
De marktconsultatie had tot doel de haalbaarheid van en de randvoorwaarden voor een aanbesteding te onderzoeken. Na een schriftelijke vragenronde waarop 23 partijen reageerden, zijn met acht partijen gesprekken gevoerd. De marktpartijen zien volop mogelijkheden in de voorgestelde aanpak, maar gaven onder meer het advies om in deelgebieden te beginnen en stapsgewijs op te schalen. Verder wordt cocreatie door vrijwel alle geconsulteerde bedrijven als sleutel in de aanpak gezien. Zo onderstreepten zij het belang om inwoners vroeg bij het proces te betrekken.
Resultaten Digipanel
Om een eerste beeld te krijgen van wat de verwachtingen van inwoners zijn, is het Digipanel enkele vragen voorgelegd. Daaruit blijkt dat zij hoge verwachtingen hebben van de bijdrage die licht kan leveren aan het verbeteren van kwaliteit van leven. Ook vinden zij het een goede ontwikkeling dat marktpartijen wordt gevraagd om daarvoor de stad als proeftuin in te zetten. De deelnemers aan het Digipanel zien vooral op de thema's sociale veiligheid en verkeersveiligheid goede toepassingsmogelijkheden voor licht.
Start aanbesteding
Voordat de gemeente start met het aanbestedingsproces via een zogeheten concurrentiegerichte dialoog, wordt eerst een aanbestedingsplan aan het college voorgelegd. Mede op verzoek van de marktpartijen vindt daarbij een nadere uitwerking van de kaders plaats. Ook staat in dit plan een selectie van gebieden die geschikt zijn voor het eerste deel van de uitvoering van de roadmap. Het streven is om in november te starten met het selectietraject, als ook de gemeenteraad in oktober groen licht heeft gegeven voor de start van de aanbesteding.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug om 07:30 uurOver de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Reactie toevoegen