Naast zijn bijdrage als gasthoofdredacteur van het uitgebreide magazine Gebiedsontwikkeling spraken we Gert-Joost Peek ook over de verschillende thema’s uit dat digitale nummer. Wat wordt volgens hem Gebiedsontwikkeling 4.0?
S&A Podcast Luisterlandschap: Gebiedsontwikkeling 4.0
Net terug van vakantie neemt Gert-Joost Peek alle tijd om ons te ontvangen in Voorburg, waar hij pal boven de Rotterdamse Baan (tunnel) woont. Het is niet alleen de locatie voor de grootschalige gebiedsontwikkeling Binckhorst (Den Haag), Peek is er ook voorzitter van de Stichting I’MBINCK, een onafhankelijk platform voor de ontwikkeling van de Binckhorst. Ook in zijn vakantie werden privé en werk met elkaar verweven, onder meer met een bezoek aan de grootste gebiedsontwikkeling van Europa, HafenCity (Hamburg). Verder was Peek erg onder de indruk van het operagebouw aan het havenfront in Oslo (foto boven), waar heel veel vierkante meters aan de stad zijn toegevoegd, doordat het dak openbaar toegankelijk is.
Gebiedsontwikkeling 1.0, 2.0, 3.0 en 4.0
Peek gaat in de podcast nadrukkelijk in op een van zijn stokpaardjes, de onderverdeling in Gebiedsontwikkeling 1.0, 2.0, 3.0 en 4.0. Ondanks de ontvangen kritisch noten, licht hij ze graag toe.
Gebiedsontwikkeling 1.0 slaat op de grootschalige uitleg van Vinex-locaties. Deze vorm van ontwikkelen bracht grote risico’s met zich mee en die bleken wel tijdens de financiële crisis vanaf 2008. Daardoor ontstond Gebiedsontwikkeling 2.0 met meer organische ontwikkelingen van onderop. Daarbij werden er niet veel extra vierkante meters gerealiseerd, maar wel nieuwe manieren van werken, met ook aandacht voor nieuwe partijen (minder professionele, collectieve partijen).
Momenteel heeft de bouw te maken met Gebiedsontwikkeling 3.0, die vooral rekening houdt met de klimaatverandering. Daarbij kijken we vooral vanuit de bodem en het watersysteem, inclusief alle ondergrondse infrastructuur. Daarbij gaat het ook om, zoals Peek het noemt, ‘meervoudigheid’, want één prestatie is geen prestatie. Een huis levert nu niet alleen woonruimte op, maar bijvoorbeeld ook waterberging en energie. Het is het meervoudige gebruik dat je ook ziet in het operagebouw in Oslo, aldus Peek.
Sociaal domein
Bij de Gebiedsontwikkeling 4.0 wordt volgens Peek de stap naar de toekomst gemaakt. Het betreft een enorme uitdaging voor de bouwsector: dealen met het sociaal domein. Peek: “Dat gaat over zorg, arbeid, onderwijs, ofwel: het proberen overeind te houden van de welzijnsstaat. Daar hebben we de vierkante meters vastgoed heel hard voor nodig, maar wel anders dan nu. Dan gaat het niet alleen over verdienmodellen, want we moeten ook gaan meenemen dat er kosten worden bespaard en toekomstige uitgaven in de zorg worden voorkomen. Dat is heel anders rekenen.”
Dit en véél meer (zoals het Bossche Paleiskwartier en de aanstaande Nota Ruimte) bespreken we met Gert-Joost Peek in de nieuwe S&A Podcast Luisterlandschap.
Gert-Joost Peek is lector Gebiedsontwikkeling & Transitiemanagement (Hogeschool Rotterdam); Research Fellow Amsterdam School of Real Estate; eigenaar SPOT-ON Consulting; voorzitter Stichting I’MBINCK (onafhankelijk platform voor ontwikkeling Haagse Binckhorst).
Foto bovenaan: Shutterstock
Ontvang wekelijks al het nieuws van Stedebouw & Architectuur panklaar in je mailbox en schrijf je in voor onze Nieuwsbrief.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Reactie toevoegen