Nederland in beweging met Sportzones

donderdag 26 september 2024

Met z’n allen torsen we te veel overgewicht mee en mede daarom moet Nederland in beweging komen. Hét nieuwe event om deze hordes te nemen en bruggen te slaan, en dat letterlijk in de gebouwde omgeving, is MOVE24 en vindt plaats op 15 oktober in het Apeldoornse sportpaleis Omnisport.

Eén van de aspecten waar stedenbouwers anno 2024 nadrukkelijk mee te maken hebben, is het beweegvriendelijk maken van de openbare ruimte. Daar krijg je in elke gebiedsontwikkeling mee te maken. Ontdek daarom ook het begrip Sportzone.

Tijdens MOVE24 ontdek je in de kennissessie ‘IN THE ZONE’ Sportzones in Nederland de effecten van de eerste Sportzones in Nederland. Daarbij gaat de aandacht uit naar Doornenburg en Gendt in de gemeente Lingewaard, waar met het Living Lab Lingewaard Sportzones zijn ontwikkeld. Deze zones vormen interventies om de openbare ruimte beweegvriendelijker te maken en worden gekenmerkt door de realisatie van en aanpassingen aan hardware, software en orgware in de openbare ruimte binnen en rondom sportparken.

Aanpassingen

De hardware betreft de verkeersinfrastructurele aanpassingen om de veiligheid in en zichtbaarheid van de sport- en beweeggebieden te vergroten. De software bestaat uit een georganiseerd en ongeorganiseerd sport- en beweegaanbod in openbaar toegankelijke sport- en beweegvoorzieningen. Het aanbod komt tot stand door verschillende samenwerkingsverbanden (orgware).

De sprekers behandelen de diverse lokale samenwerkingen en betrokken partners, evenals de resultaten van een evaluatieonderzoek naar de effecten van deze Sportzones. Ook hoor je wat de aanbevelingen zijn om de ideale Sportzone te realiseren, gebaseerd op de bouwstenen van het model (software, orgware, hardware). De sessie (met Sanne Cobussen, Jasper van Houten & Rosanne de Groot - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) biedt je een uitgelezen kans om inzicht te krijgen in succesvolle samenwerkingen en strategieën.

Praktijk

Op MOVE24 kan je meteen opgedane kennis ook in de praktijk toetsen met een buitenactiviteit! Tijdens de workshop Stadspark Apeldoorn gaan de deelnemers in kleine groepjes onderzoeken op welke wijze bewoners en gebruikers van het Stadspark Apeldoorn kunnen worden gestimuleerd om actief gebruik te maken van de toekomstige groene straten en pleinen in het centrum van Apeldoorn.

Naast het inhoudelijke programma biedt MOVE24 je volop de gelegenheid om de impact van bewegen daadwerkelijk zelf te ervaren The Playground is jouw speelse uitvalsbasis om tussen de sessies door kennis te maken met: de beweegbank, de pumptrack en de Loose Parts Playground. Kom zeker een kijkje nemen en laat je bijpraten door de verschillende experts en organisaties.

Ontdek hier het programma met alle sprekers of meld je meteen aan. En maak ook even kennis met dagvoorzitter Marijn de Vries:

Bron: MOVE24
Foto: Jasper van Houten

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Jubileum voor Vakbeurs Openbare Ruimte

24 sep om 07:30 uur

Precies twintig jaar geleden werd de eerste en meteen succesvolle editie gehouden van de Vakbeurs Openbare…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kijk van jongeren op de beweegvriendelijke stad

19 sep om 07:30 uur

De eisen die we stellen aan gebiedsontwikkeling en stedenbouw zijn continu in ontwikkeling. Zo is er steeds…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inspiratiebron voor cruciale rol natuur in stedenbouw

16 sep om 07:30 uur

Stedenbouw gaat niet alleen over onder andere wijken, stenen en parkeerplaatsen, de openbare ruimte en groen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen

10 sep om 12:00 uur

Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vitaliteit en voorzieningen 100 steden onder de loep

9 sep om 12:00 uur

De vijfde Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden (2024) biedt, na de edities uit 2015, 2017, 2019 en 2022,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Experimenten maken stadsgroen klimaatrobuust

6 sep om 07:30 uur

Stadsgroen fleurt niet alleen straten op, maar heeft nadrukkelijk ook een functie voor klimaatadaptatie, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gezondheid bevorderen in de openbare ruimte

28 aug om 07:30 uur

Een beweegvriendelijke leefomgeving nodigt uit tot sporten, spelen en bewegen. Op die manier kan dat een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen

23 aug om 07:30 uur

Na een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…

Lees verder »