De kijk van jongeren op de beweegvriendelijke stad

donderdag 19 september 2024

De eisen die we stellen aan gebiedsontwikkeling en stedenbouw zijn continu in ontwikkeling. Zo is er steeds meer aandacht voor een omgeving waarin ontmoetingen goed gefaciliteerd worden en voor een beweegvriendelijke leefomgeving. Tijdens MOVE24 staat dat laatste onderwerp in het brandpunt van de belangstelling, inclusief een speciale sessie die ingaat op de kijk van jongeren hierop.

Hoe ziet een moderne beweegvriendelijke leefomgeving eruit die zich werkelijk richt op jongeren? Het is de centrale vraag die tijdens MOVE24 (in Apeldoorn) wordt beantwoord door Yorick Knijff van CityLegends. Door zijn ervaring in de creatieve sector begrijpt hij het belang van een gezond jongerenklimaat in de stad. Vanuit deze kennis helpt hij gemeenten en overheden bij het ontwikkelen van het beleid (van onderop).

Knijff kent de kijk van jongeren op een duurzame inrichting van de stad, zowel qua aanbod als de inrichting ervan. In zijn presentatie tijdens MOVE24 duikt hij volop in de mogelijkheden en kansen van urban sports & culture om te komen tot een beweegvriendelijke leefomgeving. Welke disciplines en activiteiten passen binnen deze kaders, hoe ziet de doelgroep eruit en hoe groot is die? En wat kan er allemaal bijdragen aan een innovatieve, aantrekkelijke en beweegvriendelijke omgeving voor iedereen?

Leukste werkdag van het jaar

Ontdek ook deze stappen voor een verjonging van het beleid en de inrichting van de stad tijdens MOVE24 op 15 oktober in Omnisport (Apeldoorn). De organisatie belooft er jouw leukste werkdag van dit jaar van te maken. Vanaf 9.00 uur ben je van harte welkom, word je ontvangen met een kop koffie en een lekkere, gezonde koek, maak je kennis met (on)bekende vakgenoten en zie en ervaar je de impact van een beweegvriendelijke omgeving door de diverse innovaties die worden getoond in de Sportfoyer (The Playground). Van een rommelspeeltuin met loose parts, de beweegbank tot de mobiele pumptrack: er is genoeg te zien en te bewegen. En dan volgen natuurlijk nog de vele workshops en presentaties: ontdek het programma hier.

 

Een beweegvriendelijke stad zie ik als een stad waarin je niet alleen de ruimte hebt om te bewegen, maar dit ook veilig kan. Als we doorgaande wegen, spoorwegen en parkeerplaatsen [gedeeltelijk] overdekken met een groene laag, dan is die groene laag met voet, fietspaden en sportvelden, dan is dit niet alleen beweegvriendelijk maar ook veilig, omdat fietsers en voetgangers minder kans hebben om in aanraking te komen met snel gemotoriseerd verkeer. Mensen zijn meer geneigd te gaan bewegen [en te socilaiseren] in deze groene omgeving. Win-win dus en de natuur en biodiversiteit wint er ook nog eens bij. Dit helpt dus niet enkel bij bewegen, maar ook sociaal, milieutechnisch ... en naast beweging bevordert het ook onze mentale en fysieke conditie om in de natuur te zijn en we brengen de natuur zo in de stad

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nederland in beweging met Sportzones

26 sep om 07:00 uur

Met z’n allen torsen we te veel overgewicht mee en mede daarom moet Nederland in beweging komen. Hét nieuwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jubileum voor Vakbeurs Openbare Ruimte

24 sep om 07:30 uur

Precies twintig jaar geleden werd de eerste en meteen succesvolle editie gehouden van de Vakbeurs Openbare…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inspiratiebron voor cruciale rol natuur in stedenbouw

16 sep om 07:30 uur

Stedenbouw gaat niet alleen over onder andere wijken, stenen en parkeerplaatsen, de openbare ruimte en groen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen

10 sep om 12:00 uur

Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vitaliteit en voorzieningen 100 steden onder de loep

9 sep om 12:00 uur

De vijfde Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden (2024) biedt, na de edities uit 2015, 2017, 2019 en 2022,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Experimenten maken stadsgroen klimaatrobuust

6 sep om 07:30 uur

Stadsgroen fleurt niet alleen straten op, maar heeft nadrukkelijk ook een functie voor klimaatadaptatie, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gezondheid bevorderen in de openbare ruimte

28 aug om 07:30 uur

Een beweegvriendelijke leefomgeving nodigt uit tot sporten, spelen en bewegen. Op die manier kan dat een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen

23 aug om 07:30 uur

Na een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…

Lees verder »