De eisen die we stellen aan gebiedsontwikkeling en stedenbouw zijn continu in ontwikkeling. Zo is er steeds meer aandacht voor een omgeving waarin ontmoetingen goed gefaciliteerd worden en voor een beweegvriendelijke leefomgeving. Tijdens MOVE24 staat dat laatste onderwerp in het brandpunt van de belangstelling, inclusief een speciale sessie die ingaat op de kijk van jongeren hierop.
De kijk van jongeren op de beweegvriendelijke stad
Hoe ziet een moderne beweegvriendelijke leefomgeving eruit die zich werkelijk richt op jongeren? Het is de centrale vraag die tijdens MOVE24 (in Apeldoorn) wordt beantwoord door Yorick Knijff van CityLegends. Door zijn ervaring in de creatieve sector begrijpt hij het belang van een gezond jongerenklimaat in de stad. Vanuit deze kennis helpt hij gemeenten en overheden bij het ontwikkelen van het beleid (van onderop).
Knijff kent de kijk van jongeren op een duurzame inrichting van de stad, zowel qua aanbod als de inrichting ervan. In zijn presentatie tijdens MOVE24 duikt hij volop in de mogelijkheden en kansen van urban sports & culture om te komen tot een beweegvriendelijke leefomgeving. Welke disciplines en activiteiten passen binnen deze kaders, hoe ziet de doelgroep eruit en hoe groot is die? En wat kan er allemaal bijdragen aan een innovatieve, aantrekkelijke en beweegvriendelijke omgeving voor iedereen?
Leukste werkdag van het jaar
Ontdek ook deze stappen voor een verjonging van het beleid en de inrichting van de stad tijdens MOVE24 op 15 oktober in Omnisport (Apeldoorn). De organisatie belooft er jouw leukste werkdag van dit jaar van te maken. Vanaf 9.00 uur ben je van harte welkom, word je ontvangen met een kop koffie en een lekkere, gezonde koek, maak je kennis met (on)bekende vakgenoten en zie en ervaar je de impact van een beweegvriendelijke omgeving door de diverse innovaties die worden getoond in de Sportfoyer (The Playground). Van een rommelspeeltuin met loose parts, de beweegbank tot de mobiele pumptrack: er is genoeg te zien en te bewegen. En dan volgen natuurlijk nog de vele workshops en presentaties: ontdek het programma hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Een beweegvriendelijke stad zie ik als een stad waarin je niet alleen de ruimte hebt om te bewegen, maar dit ook veilig kan. Als we doorgaande wegen, spoorwegen en parkeerplaatsen [gedeeltelijk] overdekken met een groene laag, dan is die groene laag met voet, fietspaden en sportvelden, dan is dit niet alleen beweegvriendelijk maar ook veilig, omdat fietsers en voetgangers minder kans hebben om in aanraking te komen met snel gemotoriseerd verkeer. Mensen zijn meer geneigd te gaan bewegen [en te socilaiseren] in deze groene omgeving. Win-win dus en de natuur en biodiversiteit wint er ook nog eens bij. Dit helpt dus niet enkel bij bewegen, maar ook sociaal, milieutechnisch ... en naast beweging bevordert het ook onze mentale en fysieke conditie om in de natuur te zijn en we brengen de natuur zo in de stad
Ingediend door Marc Buitenhuis (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 25/09/2024 - 10:28
Reactie toevoegen