Als gasthoofdredacteur van ons themanummer Gebiedsontwikkeling dook Gert-Joost Peek diep in zijn vakgebied. Hij waarschuwde onder meer voor het werken aan prestigieuze projecten waarbij de benodigde kaders en randvoorwaarden worden vergeten (‘projectenlogica’). Hoe werkt gebiedsontwikkeling dan? Lees de column van Gert-Joost Peek!
Condities creëren voor duurzame stedelijkheid
“Gebiedsontwikkeling gaat over het creëren van kaders en randvoorwaarden voor de uitvoering van ruimtelijke projecten in onderlinge samenhang. Het behelst de organisatie van een programma van projecten. Gebiedsontwikkeling creëert de mogelijkheden en met projectontwikkeling realiseer je deze. Het is daarmee een aan projectontwikkeling verwante activiteit, maar vraagt om een procesmatige aanpak.
Gebiedsontwikkeling is nodig wanneer je van een lokale ruimtelijke opgave niet meteen een project kan maken. Dit komt door allerlei onzekerheden. En deze nemen alleen maar toe door transities in energie, mobiliteit, klimaat, grondstofeconomie, sociaal domein, enzovoorts. Een energieaansluiting, stikstofruimte en watertoets zijn daarmee net zo randvoorwaardelijk geworden als een bouwplan.
Omgaan met deze complexiteit vraagt om het oprekken van de grenzen van het vak gebiedsontwikkeling. Er is naast (stede)bouwkundige kennis ook verstand van aanpalende vakgebieden nodig, die samen inzicht geven in hoe een toekomstbestendige, leefbare en aantrekkelijke stedelijke omgeving te creëren. Ook moet een langere tijdshorizon worden beschouwd. Gebiedsontwikkeling gaat niet alleen over de startcondities voor projecten, maar ook over condities voor een verdere duurzame exploitatiefase.
In het digitale magazine Stedebouw & Architectuur, thema Gebiedsontwikkeling is veel te lezen over de toenemende complexiteit van gebiedsontwikkeling, maar ook hoe ermee om te gaan. En hoewel trajecten van gebiedsontwikkeling lang kunnen duren, zijn de resultaten indrukwekkend. Met de oplevering vorig jaar van het laatste gebouw in het plangebied La Gare/Paleiskwartier, is ’s-Hertogenbosch na veertig jaar ontwikkeling een nieuw stuk binnenstad aan de andere kant van het spoor rijker. Dat is de belofte van gebiedsontwikkeling; het creëren van nieuwe kloppende harten in stad en land! Als daaraan werken geen mooi vak is...”
- Gert-Joost Peek
Lector Gebiedsontwikkeling & Transitiemanagement (Hogeschool Rotterdam);
Research Fellow Amsterdam School of Real Estate;
Eigenaar SPOT-ON Consulting;
Voorzitter Stichting I’MBINCK (onafhankelijk platform voor ontwikkeling Haagse Binckhorst).
Lees ook:
Gebiedsontwikkeling 1.0, 2.0, 3.0 en 4.0
Minder onrechtvaardigheid in stedebouw en gebiedsontwikkeling
Omgevingswet en -programma: stedenbouwkundigen aan zet
Het definiëren van de essentie van de openbare ruimte
Het complete digitale magazine Stedebouw & Architectuur, thema Gebiedsontwikkeling is voor abonnees te vinden in onze Acquire-bibliotheek. Heb je nog geen abonnement? Bekijk hier onze aanbiedingen.
Tekst: Gert-Joost Peek
Foto: Paleiskwartier ('s-Hertogenbosch)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen