Wilrik Kok: groen maakt mensen socialer en zorgzamer

dinsdag 4 juni 2024

In onze rubriek Future Architects dit keer meer over Wilrik Kok (FieldFactors), die bekend is van de watertechnologie BlueBloqs.

Wilrik KokNaam: Wilrik Kok
Leeftijd: 40 jaar
Bedrijf: FieldFactors (co-founder, commercieel directeur)
Business: watertechnologie (BlueBloqs)

Studie

Ik wilde altijd architect worden en dit is me in 2011 gelukt door af te studeren aan de TU Delft. Daarvoor heb ik de studie Industrieel Product Ontwerpen (IPO) in 2005 afgerond aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Naast de droom om architect te zijn, zie ik oplossingen die stapsgewijs kunnen worden uitgevoerd. Door de studie IPO heb ik het proces van innovatie en gebruikers van producten en omgevingen me eigen gemaakt en dit combineer ik nu in FieldFactors.

Inspiratie

Er zijn zoveel mensen in mijn directe omgeving, waaruit ik dagelijks mijn inspiratie haal. Mijn opa’s en vader, ondernemers pur sang, allen met een inventieve visie en oplossingsgerichte houding. Mijn moeder, vrouw, dochtertjes en zus die levensplezier uitstralen. En de natuur. Als ik buiten (bezig) ben, dan ben ik veel meer in mijn element dan binnen!

Passie

Ik ben graag bezig met inventieve oplossingen die de leefomgeving beter, mooier en groener maken. Het zijn vaak ideeën die me te binnen schieten door te kijken naar de inrichting van de buitenruimte en hoe mensen de ruimte gebruiken. Het is de cross-over tussen IPO en Bouwkunde die doet beseffen dat ik de (bestaande) stad een beetje slimmer en leefbaarder kan maken, aangepast aan de nieuwe realiteit van het klimaat.

Project

Ik ben trots op de reis die ik doormaak met FieldFactors. Ik had niet verwacht dat ik na twaalf jaar nog steeds bezig zou zijn met waarvoor ik tijdens mijn afstuderen al de eerste ideeën op papier schetste. Het is namelijk zo dat ik van nature graag nieuwe dingen start. Maar dat ik dit nog steeds doe en met steeds meer volle overtuiging, maakt ook dat ik mezelf leer kennen en ontwikkelen.

Toekomst

Ik zie een enorme uitdaging in het groener maken van de stad. Niet alleen vanuit klimaatadaptatie, maar ook omdat ik geloof dat het mensen socialer en zorgzamer maakt. Op een mooie plek, waarin je de natuur voelt, heb ik de overtuiging dat dit goed is voor het welzijn van mensen. Dat groen gezien wordt als kostenpost, vind ik maar moeilijk te beseffen. We zijn wat dat betreft erg verstedelijkt en we vinden het moeilijk om te vertrouwen op natuurlijke principes en die grootschalig toe te passen.

Foto (boven): Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Teresa Larumbe: sociale cohesie bevorderen

9 apr om 15:00 uur

In de tweede aflevering van onze nieuwe rubriek Future Architects gaat de aandacht van de jonge architect…

Lees verder »
descriptionArtikel

De inspiratie en passie van Auke Bleij

2 apr om 10:30 uur

In onze nieuwe rubriek Future Architects, bedoeld voor jonge en/of veelbelovende architecten, was het Auke…

Lees verder »