In de rubriek Future Architects vertelt Gert-Jan Groenewoud (J.O.N.G. architecten) over een prijsvraag, waarbij hij een compleet oud schoolgebouw won én ging bewonen.
'Door gebrek aan goede visies ontstaan postzegeloplossingen'
Naam: Gert-Jan Groenewoud
Leeftijd: 33 jaar
Functie en bedrijf: architect bij J.O.N.G. architecten
Studie
Na mijn bachelor Bouwkunde en een kopstudie Technische Bedrijfskunde aan de Noordelijke Hogeschool School Leeuwarden (NHL) heb ik mijn master Architectuur bij de TU Delft gedaan. Tijdens de master heb ik me toegelegd op de specialisatie ‘Heritage en Architecture’. De combinatie van oud en nieuw vind ik een boeiende opgave. Na mijn studies heb ik, naast mijn werk, het Professioneel Ervarings Programma (PEP) gevolgd.
Inspiratie
Het zien en beleven van projecten inspireert mij. Analyseren hoe er bepaalde elementen zijn toegepast en waarom dit wel of niet passend is. Door met collega’s het gesprek over architectuur aan te gaan, laat dat je nadenken over wat we zien en voelen en hoe we dit onder woorden kunnen brengen.
Passie
Het ontwerpen voor de gebruiker en de enthousiaste reacties ontvangen over de ontwerpen en het eindresultaat geven veel energie. Mensen verrassen met oplossingen waar men zelf nog nooit aan gedacht had. Laatst zeiden opdrachtgevers dat ze na de oplevering nog eens hun eerste tekst met wensen erbij hadden gepakt, waarna ze aangaven dat alle wensen uiteindelijk perfect verwerkt waren in het ontwerp. Dit geeft veel voldoening.
Project
Vijf jaar geleden ben ik samen met mijn vrouw begonnen met de verbouwing van een oud schooltje van ongeveer 200 jaar oud tot ons eigen woonhuis. We hadden het schooltje in Aldeboarn ‘gewonnen’ bij een prijsvraag, waarbij de dorpsbewoners ons plan als beste hebben beoordeeld. Voor het project doen we het meeste zelf. Dit is erg leerzaam. Door zelf de uitvoering te doen, kom je tot nieuwe inzichten. Bij zo’n verbouwing loop je tegen veel dingen aan, waar je eerst niet bij stilstaat. Om nu te zien wat we hebben bewerkstelligd en de positieve reacties van dorpsbewoners te krijgen, maakt ons trots.
Toekomst
Ik merk dat er bij overheden te weinig aandacht is voor goede visies. Er ontstaan veel ‘postzegeloplossingen’. Wat er in de nabije toekomst of in de omgeving speelt, wordt vaak niet meegenomen in plannen. Hierdoor worden er kansen gemist. Door verder vooruit en breder te kijken, kunnen we tot betere eindresultaten komen.
Tekst en foto's: Gert-Jan Groenewoud J.O.N.G. architecten
Meer artikelen met dit thema
Cruciale uitweg uit de mythe van eindeloze groei
16 jul om 07:30 uurDit keer in onze rubriek Future Architects aandacht voor Giacomo Gallo (New Environments), winnaar van de…
Wilrik Kok: groen maakt mensen socialer en zorgzamer
4 jun om 12:00 uurIn onze rubriek Future Architects dit keer meer over Wilrik Kok (FieldFactors), die bekend is van de…
Teresa Larumbe: sociale cohesie bevorderen
9 apr om 15:00 uurIn de tweede aflevering van onze nieuwe rubriek Future Architects gaat de aandacht van de jonge architect…
De inspiratie en passie van Auke Bleij
2 apr om 10:30 uurIn onze nieuwe rubriek Future Architects, bedoeld voor jonge en/of veelbelovende architecten, was het Auke…
Reactie toevoegen