Dit keer gaan we de grens over voor Future Architect Karel Verstraeten. ‘In aanbestedingen lijkt het vandaag de dag meer dan ooit te gaan over duurzaamheid, energie en circulariteit, maar duurzaamheid kan zo veel ruimer gezien worden.’
‘Duurzaamheid gaat ook over sociale cohesie’
Naam: Karel Verstraeten
Leeftijd: 38 jaar
Functie en bedrijf: architect, samen met Jasper Stevens oprichter FELT architectuur & design (2014)
Studie
Ik ben opgeleid tot architect aan de Universiteit van Gent, een soms technische, maar heel brede en boeiende opleiding. Je echte ontwikkeling begint natuurlijk pas op het moment dat je echt aan de slag gaat als architect en ook de realiteit van de job ervaart.
Inspiratie
Inspiratie komt voor mij niet van één moment of persoon, maar uit een rijke verzameling van ontmoetingen en ervaringen. Het zijn gesprekken met een stagemeester, collega’s, vrienden en gezin, die telkens nieuwe perspectieven en ideeën bieden. Hier vermeld ik ook graag onze jaarlijkse studiereis, waarbij ik samen met bevriende architecten een bestemming kies en daar zo veel mogelijk bekende én minder bekende architectuurparels ontdek.
Passie
Gedurende de tien jaar FELT hebben we altijd getracht om onze activiteiten zo breed mogelijk te houden, van meubelontwerp tot stedenbouw. Vooral de eerste jaren merkten we dat scenografie en interieuropdrachten een manier waren om in hoog tempo ervaring op te doen en referenties op te bouwen. Vandaag blijven het opdrachten waar we veel ontwerpvreugde uit halen en die een mooi tegengewicht vormen voor de grotere publieke opgaves, waar we vaak meerdere jaren aan een stuk aan werken.
Project
Het managen van een ontwerpbureau is een project op zich, dat nooit stilvalt en telkens nieuwe uitdagingen stelt. Ook je eigen rol als architect of zaakvoerder verandert dus constant. Ik ben dan ook het meest trots op waar we vandaag staan als organisatie en op de samenwerking met Jasper Stevens en de getalenteerde mensen die deel uitmaken van ons team. Ik ben er ook van overtuigd dat dat afstraalt op de kwaliteit van de uiteindelijke architectuurprojecten.
Toekomst
In aanbestedingen lijkt het vandaag de dag meer dan ooit te gaan over duurzaamheid, energie en circulariteit, maar duurzaamheid kan zo veel ruimer gezien worden. Het gaat immers ook om het maken van steden en ruimtes die sociale cohesie bevorderen en gemeenschappen versterken. In deze - misschien naïeve - visie is een echt duurzame stad een plek waar mensen samenleven en zich verbonden voelen. En vormt elk architectuurproject - hoe klein ook - een kans om bij te dragen aan een betere samenleving.
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van Stedebouw & Architectuur.
Meer artikelen met dit thema
'Door gebrek aan goede visies ontstaan postzegeloplossingen'
22 okt 2024In de rubriek Future Architects vertelt Gert-Jan Groenewoud (J.O.N.G. architecten) over een prijsvraag, waarbij…
Cruciale uitweg uit de mythe van eindeloze groei
16 jul 2024Dit keer in onze rubriek Future Architects aandacht voor Giacomo Gallo (New Environments), winnaar van de…
Wilrik Kok: groen maakt mensen socialer en zorgzamer
4 jun 2024In onze rubriek Future Architects dit keer meer over Wilrik Kok (FieldFactors), die bekend is van de…
Teresa Larumbe: sociale cohesie bevorderen
9 apr 2024In de tweede aflevering van onze nieuwe rubriek Future Architects gaat de aandacht van de jonge architect…
De inspiratie en passie van Auke Bleij
2 apr 2024In onze nieuwe rubriek Future Architects, bedoeld voor jonge en/of veelbelovende architecten, was het Auke…