Fraaie, sociale woningbouw met missie op monumentaal landgoed
De bewoners wonen in reguliere woningen die ze huren van Arcade Wonen, maar wel op het instellingsterrein van Parnassia, dat zorg aanbiedt waar nodig. Voor KAW stak de uitdaging vooral in het scheppen van een veilige en geborgen, maar tegelijkertijd open woonsfeer, en dat is gelukt.
Het project (in opdracht van Arcade Wonen) vormt de start van de herontwikkeling van dit monumentale landgoed van GGZ-instelling Parnassia. In dit eerste deel komen 145 zelfstandige woningen beschikbaar voor een kwetsbare doelgroep die door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg al jaren lastig een woonplek kan vinden.
De appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen en gegroepeerd in woongroepen van circa veertig woningen. Per woongroep is een zogenaamde sociale conciërge aanwezig die een oogje in het zeil houdt en ondersteuning geeft. Het noordelijke woongebouw huisvest twee woongroepen met elk hun eigen entree en algemene functies, maar met gedeelde ruimten zoals die voor stadswarmte, afvalbergingsruimte en fietsbergingen. Op die manier worden twee, zelfstandige functionerende woongroepen gecombineerd in een efficiënt bouwvolume. Het zuidelijke woongebouw bestaat uit een drie- en vierlaagse vleugel in een L-vorm. In de oksel van de twee vleugels zitten de entree, de verticale ontsluiting en de algemene functies.
Mossedumdak met pv-panelen
De woningen zijn vanzelfsprekend duurzaam. De verwarming gebeurt dus op stadswarmte. Verder staan er pv-panelen op het dak, dat gedeeltelijk mossedum is. Daarnaast komen er nestkasten in de gevels voor vleermuizen, zwaluwen en insecten.
Het landgoed Rosenburg dateert uit 1712 en is sterk beïnvloed door de Engelse landschapstijl. Met de herontwikkeling geeft KAW middels een ontwerp van steden- en landschapsbureau Vollmer & Partners een moderne interpretatie aan deze romantische landschapsstijl. Het ontwerp plaatst de gebouwen als paviljoens in het groen, echt verbonden met de publieke parkachtige omgeving. Zo zijn de buitenruimten ontworpen als verlengde van de gevel en liggen er verhoogde taluds tegen de buitenruimten aan. Daardoor loopt het groen echt tot aan de gebouwen en worden de bouwwerken voelbaar verankerd in het landschap. De verhoogde taluds bieden tegelijkertijd privacy voor de bewoners op de begane grond.
Wijds uitzicht
De uitdaging was om een veilige en geborgen, maar ook een open woonsfeer te scheppen. Enerzijds voorzien de solide baksteenarchitectuur en aardse tinten in de behoefte om je terug te kunnen trekken in de eigen woning. Anderzijds zorgt het interieur voor een overzichtelijke en lichte sfeer. Alle woningen hebben grote puien met een wijds uitzicht en woningbrede balkons die zo het landschap in reiken.
De twee gebouwen hebben een eigen identiteit, maar tegelijkertijd een subtiele verwantschap. Zo heeft elk bouwblok een eigen metselwerk-sortering, met deels dezelfde stenen. De detaillering van het prefab-beton is aangepast op de karakteristieken van de gebouwen, en zijn dus voor elk blok uniek. Op deze manier blijven de gebouwen als zelfstandige eenheden kenbaar tussen alle toekomstige ontwikkelingen, maar is het ook zichtbaar dat ze dezelfde woonfunctie hebben.
Voor meer info over dit en andere (zorg-)projecten van KAW zie www.kaw.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep 2024Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep 2024Sinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei 2024Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei 2024Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
De kracht van geografische data voor een breder publiek
22 mrt 2024Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt 2024De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit
9 feb 2024De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…
Reactie toevoegen