Fixscreen doekzonwering voor stedelijke basisschool Desselgem
Keuze voor strak design en duurzaamheid
De wind had duidelijk vrij spel in de vorige generatie doekzonwering voor de ramen van de stedelijke basisschool in Desselgem. Die doeken ritsten niet in de zijgeleiders en dat is er aan te zien. De gescheurde en flapperende doeken waren deze zomer dan ook eindelijk aan vervanging toe. Want dat buitenzonwering nut had om de zon tegen te houden en de binnentemperatuur onder controle te houden, daar was men in deze school intussen al van overtuigd. De nieuwe doekzonwering moest bovendien tegen een stootje kunnen. Met doeken die dit keer wel aan de zijkanten in zijgeleiders ritsen, was de Fixscreen van Renson dus vooral een duurzame keuze voor windbestendige doekzonwering tot 130 km per uur die steeds strak gespannen voor de ramen gemonteerd zit.
“We kregen al heel wat positieve reacties van zowel leerkrachten en leerlingen als ouders”, aldus Eline Allegaert, directeur van stedelijke basisschool Desselgem. “Niet alleen omdat het er mooi uit ziet, maar ook omdat het in de klassen op warme dagen toch lekker fris blijft.”
Fris en alert in de klas, ook in ‘verandaklasjes’
Allegaert vervolgt: “Het was echt hoog tijd dat de oude doekzonwering vervangen werd, want buitenzonwering is in heel wat van onze klassen echt een noodzaak, omdat die niet alleen de warmte maar ook het rechtstreeks zonlicht buitenhoudt.” Als de zonwering op warme dagen ’s ochtends al naar beneden wordt gehaald, merk je volgens de directeur meteen het verschil in binnentemperatuur in de klas.
Naast de vervanging van de versleten doekzonwering smeekten bovendien twee klassen met aangebouwde veranda in het bijzonder om extra zonwering. Op warme dagen werd het er gemakkelijk 30 graden binnen, dus werd er extra doekzonwering geplaatst op de schuinliggende verandadaken en voor de ramen. “Van het saunagevoel van weleer hebben we nu gelukkig geen last meer,” zegt Allegaert. Hier was het nog meer dan elders van groot belang om de zon tegen te houden nog voor die het glas kon bereiken. Dankzij de nieuwe buitenzonwering merkt leerkracht Nathalie dat de kinderen duidelijk, frisser en alerter zijn in de klas: “Zodra je binnenkomt voel je ook dat het er frisser is. Dat is echt een groot voordeel waar ik heel blij om ben. Zeker ook omdat ik kan kiezen om de zonwering per raam individueel te bedienen. Ook met de schuinliggende doeken op het verandadak ben ik zeer tevreden, want ook die houden duidelijk de warmte buiten.”
Geen reflectie in digitale schoolborden
Allegaert: “De screens zijn in de eerste plaats superefficiënt om de warmte buiten te houden, maar even belangrijk is dat de digitale schoolborden daardoor ook beter leesbaar zijn, omdat die het zonlicht filteren.” Jo Neirynck, schepen van Onderwijs Waregem, vult aan: “Dit was voor ons als opdrachtgever een absolute must bij het eisenpakket dat we aan de vernieuwde doekzonwering voorlegden. Op basis van die wens heeft Demaeght Zonwering samen met leverancier Renson overlegd welk type doek het meest geschikt was voor dit renovatieproject. Op basis van verschillende voorbeelden van uiteenlopende types doeken, viel de keuze uiteindelijk op een doek met lagere transparantie dat tegelijk niet helemaal verduistert. Mooi meegenomen is dat leerlingen voortaan ook minder afgeleid zijn door het beperktere zicht naar buiten, terwijl er nog steeds daglicht in de klas binnenvalt.”
Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021.
De hele editie is hier te downloaden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Reactie toevoegen