Eindhoven realiseert eerste non-profit zonnepark van Nederland
De gemeente Eindhoven experimenteert graag met unieke en vernieuwende initiatieven die duurzame energie mogelijk maken voor iedereen en stelt daarom niet alleen dakruimte beschikbaar, maar werkt ook actief mee aan de realisatie. Bewoners uit de wijk Blixembosch en omliggende wijken nemen deel door één of meer panelen te kopen. Zelf energie opwekken is nog nooit zo gemakkelijk geweest.
Kansen dankzij energieakkoord
Dankzij het landelijke energieakkoord (eind 2013) is het ook voor bewoners, waarvan het eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen, mogelijk om te profiteren van duurzame energie. Deelnemers krijgen namelijk een korting op de energiebelasting door zonnepanelen op een ander dak te huren of kopen. Bewoners van de 18.723 huishoudens uit de omliggende wijken (postcodes 5627, 5628, 5629, 5632 en 5633) kunnen daardoor gemakkelijk profiteren van de zonnepanelen in Blixembosch. De coöperatie neemt namelijk bijna al het werk uit handen.
Meewerken aan een duurzame stad
Zowel Morgen Groene Energie als de gemeente Eindhoven zien graag in heel Eindhoven zonneparken verschijnen. Bewoners die geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen leggen, dragen via dergelijke zonneparken namelijk toch bij aan een toekomstbestendige en energieneutrale stad.
De voordelen en voorwaarden worden vrijblijvend toegelicht op dinsdag 25 maart tijdens de informatieavond in wijkcentrum Blixems. Aanmelden of meer informatie bekijken kan via www.zonneparkeneindhoven.nl. Ook bewoners uit andere delen van Eindhoven kunnen hier hun interesse kenbaar maken om een nieuw zonnepanelenproject te starten.

Wethouders Joost Helms (links) en Staf Depla (rechts) activeren samen met Ernst van der Leij van Morgen Groene Energie (in het midden) het eerste non-profit zonnepark van Nederland.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Reactie toevoegen