Eindhoven gaat voor slimme en gezonde verstedelijking
Meer waarde door een horizontale samenwerking
De staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in de brief 'Modernisering Milieubeleid' aangegeven dat zij gezondheid binnen haar milieubeleid centraal stelt en hier met partners op stedelijk niveau mee aan de slag wil. Daarom zet zij in op coalities met gemeenten en andere partijen, om elkaars kennis en capaciteit te bundelen en te werken aan een slimme, gezonde en leefbare vormgeving van de stad. De verkregen inzichten ten gevolge van de samenwerking worden door de gemeente Eindhoven ingezet om de Omgevingswet / Lokale Omgevingsvisies in 2017 optimaal voor te bereiden.
Innovaties testen in de regio
In de intentieverklaring zijn gebieden aangegeven die de partners, samen met andere partijen, willen verkennen op kansen om de leefkwaliteit te verbeteren. Daarnaast zijn de meer algemene onderwerpen van samenwerking/verkenning beschreven, zoals het uitvoeren van een pilot rondom een mogelijk nieuw instrument om gezondheidseffecten van de leefomgeving integraal in kaart te brengen. Eindhoven onderscheidt zich op het gebied van Smart City, vanwege inzet van nieuwe technologie/sensoren, innovatie en design, triple helix aanpak (zoals Roadmaps) en als Living Lab. Eindhoven nodigt IenM nadrukkelijk uit om de stad/regio te gebruiken om eigen innovaties te testen. Ook de andere rol waarin de gemeente samenwerking met lokale initiatieven aangaat is voor het rijk van belang, zoals bijvoorbeeld de afspraken over Ontwikkelend Beheer in Vaartbroek-Eckart.
Samenwerking binnen een nieuwe organisatie
Binnen de gemeente wordt de samenwerking georganiseerd volgens de aanpak van het nieuwe Ruimtelijk Domein. De nieuwe organisatie maakt betere aanpak mogelijk door de nieuwe, meer integrale sturing vanuit Programma- en Gebiedsmanagement. Ook structurele afstemming en samenwerking binnen het Eindhovense college is essentieel om gezonde verstedelijking mogelijk te maken. In de pilot zijn alle onder het raadsprogramma Ruimte Collegeproducten betrokken (RO, Openbare ruimte, Groen, Water, Verkeer, Milieu, Duurzaamheid, Licht, Innovatie, Wonen, VTH) en is er een stevige verbinding met het lokaal Gezondheidsbeleid (Sociale Domein) en GGD-bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Reactie toevoegen