Eindhoven gaat voor slimme en gezonde verstedelijking
Meer waarde door een horizontale samenwerking
De staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in de brief 'Modernisering Milieubeleid' aangegeven dat zij gezondheid binnen haar milieubeleid centraal stelt en hier met partners op stedelijk niveau mee aan de slag wil. Daarom zet zij in op coalities met gemeenten en andere partijen, om elkaars kennis en capaciteit te bundelen en te werken aan een slimme, gezonde en leefbare vormgeving van de stad. De verkregen inzichten ten gevolge van de samenwerking worden door de gemeente Eindhoven ingezet om de Omgevingswet / Lokale Omgevingsvisies in 2017 optimaal voor te bereiden.
Innovaties testen in de regio
In de intentieverklaring zijn gebieden aangegeven die de partners, samen met andere partijen, willen verkennen op kansen om de leefkwaliteit te verbeteren. Daarnaast zijn de meer algemene onderwerpen van samenwerking/verkenning beschreven, zoals het uitvoeren van een pilot rondom een mogelijk nieuw instrument om gezondheidseffecten van de leefomgeving integraal in kaart te brengen. Eindhoven onderscheidt zich op het gebied van Smart City, vanwege inzet van nieuwe technologie/sensoren, innovatie en design, triple helix aanpak (zoals Roadmaps) en als Living Lab. Eindhoven nodigt IenM nadrukkelijk uit om de stad/regio te gebruiken om eigen innovaties te testen. Ook de andere rol waarin de gemeente samenwerking met lokale initiatieven aangaat is voor het rijk van belang, zoals bijvoorbeeld de afspraken over Ontwikkelend Beheer in Vaartbroek-Eckart.
Samenwerking binnen een nieuwe organisatie
Binnen de gemeente wordt de samenwerking georganiseerd volgens de aanpak van het nieuwe Ruimtelijk Domein. De nieuwe organisatie maakt betere aanpak mogelijk door de nieuwe, meer integrale sturing vanuit Programma- en Gebiedsmanagement. Ook structurele afstemming en samenwerking binnen het Eindhovense college is essentieel om gezonde verstedelijking mogelijk te maken. In de pilot zijn alle onder het raadsprogramma Ruimte Collegeproducten betrokken (RO, Openbare ruimte, Groen, Water, Verkeer, Milieu, Duurzaamheid, Licht, Innovatie, Wonen, VTH) en is er een stevige verbinding met het lokaal Gezondheidsbeleid (Sociale Domein) en GGD-bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid.

Auteursrecht: dabldy
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Ecosysteemdiensten groeien sterk in waarde
28 feb om 07:30 uurDe natuur biedt de maatschappij tal van voordelen en diensten. Deze zogeheten ecosysteemdiensten hebben een…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie
11 feb om 07:30 uurOm wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak…
Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
31 jan om 07:30 uurSinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling…
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Reactie toevoegen