Eerste winnaars ontwerpprijsvraag WHO CARES vandaag bekend
Mensen worden steeds ouder en kunnen dus steeds langer thuis blijven wonen. De woningen van deze ouderen, en de publieke ruimten in die wijken, moeten daar dan wel op worden aangepast. De verschillen in wensen en behoeften tussen oudere mensen nemen ook toe. Zij willen onder andere meer keuzes hebben bij de wijze waarop zij leven, wonen en zorg ontvangen. Dat geldt zeker ook voor de inrichting van hun laatste levensfase.
Kans voor architecten
Er ligt een enorme kans voor architecten en ontwerpers op dit gebied, zo laat Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Stedebouw & Architectuur, thema Bouw & Zorg 2017, weten. "Kijk naar de vergrijzing. Die neemt toe terwijl zorgorganisaties de deuren sluiten. Daar moeten wij de ontwerpkracht inzetten, een prachtige opgave voor de beroepsgroep."
"Alles is veranderd in ons land, behalve onze woonwijken. Veranderingen in de zorg, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheid hebben geleid tot nieuwe ruimtelijke opgaven in de woonwijken. Dit vraagt om radicale oplossingen. Een stad die goed is ingericht voor senioren en kwetsbaren, is een goede stad voor iedereen."
Prijsvraag WHO CARES
Om architecten in die richting te krijgen, startte Alkemade in samenwerking met andere initiatiefnemers (zie onder) de ontwerpprijsvraag WHO CARES. Deze vraagt om innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning. De prijsvraag leverder 174 inzendingen op, onder andere door allianties van ontwerpers, zorgprofessionals en andere betrokkenen.
De 20 winnende teams van de eerste ronde worden vandaag (8 mei) om 17:00 uur bekendgemaakt. Blijf op de hoogte van de uitslag via www.prijsvraagwhocares.nl.
Initiatiefnemers
De prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, Sittard-Geleen en de provincie Limburg.
Interview met Rijksbouwmeester Floris Alkemade
In het eerste nummer van Stedebouw & Architectuur van 2017 interviewden wij Alkemade over WHO CARES, het transformeren van wijken en meer. Benieuwd? U leest hier een sneak peek van deze editie.
U kunt de volledige editie downloaden in onze bibliotheek. Daarvoor dient u wel lid van Stedebouw & Architectuur te zijn. Bent u nog geen lid? Bekijk hier de voordelen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Reactie toevoegen