Eerste forensisch psychiatrisch centrum in België
In het zorggebouw draait het om observatie, behandeling, verpleging en resocialisatie. Het ontwerp van dJGA beeldt het behandeltraject uit als een soort slakkenhuis, waarin de patiënt geleidelijk aan richting de uitgang beweegt. Door de heldere indeling ondersteunt het ontwerp het therapeutisch proces. Het gebouw is opgebouwd rond een rechthoekige circulatiestructuur. Op drie van de vier hoekpunten bevinden zich woonpaviljoens in een V-vorm. Aan het paviljoen bij het vierde hoekpunt is de entree met de afdeling resocialisatie toegevoegd.
Open structuur in gesloten kliniek
De verschillen in hoogte, materiaalgebruik, kleuraccenten en ramen geven de scheiding weer tussen het woongedeelte en de behandelruimten. Met de grote raampartijen en dakkoepels valt zoveel mogelijk natuurlijk licht tot diep in de gangen en de werkplaatsen in de centrale ruimten. Lichtinval draagt bij aan de ruimtebeleving en creëert een open sfeer. De gevarieerde kleuraccenten in de gevel fleuren het gebouw op en fungeren als herkenningspunten.
Het FPC Gent ligt aan een groene linie waarop de minder beveiligde paviljoens uitkijken. De buitenruimte heeft een gemeenschappelijke tuin met sportfaciliteiten en biedt mogelijkheden voor patiënten om een (moes)tuin aan te leggen.
Bij het materiaalgebruik van het gebouw is rekening gehouden met de speciale vereisten voor een psychiatrisch centrum. Een deel van het complex is omgeven door een driedubbele muur. Het gebouw heeft extra verstevigde muren en beglazing en goed beveiligde deuren. Ook het interieur is hierop aangepast met slijtvaste rubberen vloeren en krasbestendige pleisters.
Nederlandse expertise
FPC Gent is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België. In Nederland bestaat het concept van tbs-klinieken al langer. Daarom is de expertise en ervaring van dJGA bij het ontwerpen van complexe psychiatrische centra ingeschakeld. dJGA heeft in Nederland meerdere tbs-klinieken ontworpen, waaronder psychiatrisch centrum High Care in Oegstgeest waarvoor ze internationaal onderscheiden zijn met de Design & Health International Academy Award.
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen
15 apr om 07:30 uurWie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Kroniek van een aangekondigde nood
13 mrt om 16:00 uurHet magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…
Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn
6 mrt om 13:25 uurHet fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…
Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?
16 feb om 07:30 uurKunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…
Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid
15 feb om 07:30 uurBiodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…
Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen
14 feb om 07:30 uurMet een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…
Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen
12 feb om 07:30 uurIn 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…
Reactie toevoegen