Duurzaamheidsmeter gemeenten: de groene toppers
Gezonde leefomgeving
Staatssecretaris Mansveld: “In steden, dorpen, wijken. Daar gebeurt het. Een gezonde leefomgeving komt alleen tot stand als je bij je ambities vanaf het begin rekening houdt met duurzaamheid: bij (her)inrichting van wijken, gebiedsontwikkeling en betere afvalscheiding bijvoorbeeld. Ik hoop dat deze groene toppers andere gemeenten inspireren om ook duurzaam te doen en te denken.”
People, planet, profit
De Lokale Duurzaamheidsmeter bestaat uit 145 vragen over ‘people, planet en profit’, die zijn afgeleid van internationale afspraken die Nederland heeft gemaakt. De Duurzaamheidsmeter bestaat inmiddels 15 jaar en wordt elke vier jaar vernieuwd. Meer dan honderd gemeenten hebben de nieuwste editie van de vragenlijst inmiddels ingevuld. Deelname is vrijwillig.
Energieakkoord
De Lokale Duurzaamheidsmeter zal in de komende jaren bovendien worden gebruikt om te monitoren hoe ver gemeenten zijn met het realiseren van de doelen en ambities uit het SER-Energieakkoord. De VNG heeft een ondersteuningsprogramma voor gemeenten ontwikkeld om hen te helpen die ambities en doelen te halen.
Ondersteuningsprogramma
Het ondersteuningsprogramma richt zich onder meer op het ondersteunen van lokale en regionale energiebesparing en energieopwekking in de gebouwde omgeving (particuliere woningbezitters). Gemeenten krijgen bovendien ondersteuning om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren, de huursector en maatschappelijk vastgoed te verduurzamen en maatregelen in transport en mobiliteit aan te moedigen.
Meer informatie
Voor meer informatie over het ondersteuningsprogramma, zie het VNG dossier Energie akkoord.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Landschapsarchitectuur en beweegvriendelijkheid in Apeldoorn
8 okt om 07:30 uur“Ik heb me altijd gericht op de buitenruimte”, begint landschapsarchitecte Linda Hooijer. “Wat mij aantrok in…
Reactie toevoegen