Duurzaam inkopen doe je zo
De overheid koopt jaarlijks voor 60 miljard euro in, van papier en stoelen tot asfalt, gebouwen en ict-diensten. Daarmee heeft zij een grote inkoopkracht en kan een krachtige impuls worden gegeven aan de verduurzaming van markten. Door nieuwe vormen van aanbesteden weten overheid en bedrijfsleven elkaar steeds beter te vinden en krijgen duurzame innovaties meer kans.
Duurzaam inkopen levert bij de Kunsthal in Rotterdam een jaarlijkse energiebesparing op van 30%. Het maakt het schoonmaakvak weer menselijker, bij schoonmaakbedrijf CSU. Het zorgt bij de Duurzaamheidsfabriek voor een besparing van 3% op de geplande investering met een hogere kwaliteit. In de laatste aanbesteding is gevraagd om prestaties in plaats van producten. Daardoor gaat een leverancier zorgvuldiger om met grondstoffen en levert hij producten van hogere kwaliteit. Philips levert bijvoorbeeld lichturen in plaats van lampen.
Op het gebied van duurzaam inkopen liggen veel kansen. Zo zoeken overheid en de papiersector naar nog duurzamere oplossingen om de jaarlijkse vijf miljoen kilo afvalpapier - die nu al wordt verwerkt tot duurzaam wc-papier - te recyclen tot hoogwaardig kantoorpapier.
Belangrijk bij de nieuwe vorm van duurzaam inkopen is de verbeterde samenwerking tussen overheid en bedrijven. Denk daarbij aan marktconsultaties, functioneel aanbesteden, meer aandacht voor contractmanagement en het aangaan van langdurige samenwerking. Leidi Girigori van Eneco: “We merken dat de klant-leveranciersrelatie verleden tijd is. We werken veel meer als partners.”
De publicatie Duurzaam inkopen doe je zo toont de verhalen van 7 overheidsinkopers en 7 ondernemers die nieuwe vormen van aanbesteden hebben uitgevoerd, met tips voor bedrijven en overheid. Zelf aan de slag met duurzaam leveren van de overheid? Bekijk het dossier en de toolbox voor bedrijven en de checklist professioneel duurzaam inkopen voor overheden
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen