‘Duurzaam gebouw verdient zich terug’
De financiële winst die met verduurzaming te behalen valt, gaat voor huurders een steeds belangrijkere rol spelen. De meeste huurders zijn vandaag de dag niet meer geïnteresseerd in een kantoorruimte zonder duurzaamheidscertificaat. Gelukkig geven de Nederlandse energielabels over het algemeen al een goed beeld van het energieverbruik van een gebouw.
Bovendien zorgen de labels voor het vergroten van de transparantie in de markt. Echter, het energieverbruik van een gebouw is grotendeels afhankelijk van de technische staat van het gebouw, het gebruik van de kantoorruimte en de aard van de huurder. Deze aspecten worden buiten beschouwing gelaten bij de berekening van het theoretische energielabel.
In het onderzoek van Baas wordt wel rekening gehouden met het werkelijke verbruik.
Uit eerder onderzoek (Visser, 2010) blijkt dat huurders 32% van de bespaarde energiekosten bereid zijn te betalen aan de additionele huur. De uitkomsten uit het onderzoek van Luc Baas tonen aan dat de extra huur onder dit percentage van 32% ligt. Deze resultaten kunnen gebruikt worden om de ‘split-incentive’ tussen de huurder en de verhuurder op te lossen door duurzame initiatieven zoals Green Lease.
Het onderzoek
Luc Baas maakte voor zijn onderzoek gebruik van databases met hierin alle waardebepalende factoren van kantoorgebouwen. Gebouwspecifieke kenmerken zijn verzameld in de DGBBenchmark, een initiatief van de Dutch Green Building Council. De energielabels en de energieindex zijn gecontroleerd en eventueel aangevuld met behulp van de Agentschap-NL database. Vervolgens werden de 265 onderzochte kantoorpanden gekoppeld aan huurtransacties.
Allereerst onderzocht Baas de relatie tussen de energielabels en de huurontwikkelingen. Hierna werden de resultaten vergeleken met de gemiddelde energiekosten per energielabel. Om een accurate vergelijking te maken met de extra huuropbrengsten voor duurzame kantoren is het werkelijke energieverbruik gefilterd op een bezettingsgraad van 75-100%. Deze verbruiksdata zijn vervolgens omgerekend in energiekosten. Hiervoor is de ‘Energieprijzen Utiliteitsbouw versie 2011’ (Agentschap-NL, 2011) gebruikt. Zodoende kon de relatie tussen de huuropbrengsten en de energiekosten onderzocht worden.
Lees ook het volledige onderzoek van Luc Baas.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb om 07:30 uurDe huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China
19 dec 2023In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…
Minister voor Beleving dient mens, emoties en ervaringen
18 dec 2023In de bouw- en mobiliteitswereld wordt onder meer vol verwachting uitgekeken naar de…
Reactie toevoegen