Als het om digitalisering gaat, loopt de bouwketen niet voorop, aldus NLingenieurs. Daardoor worden kostbare uren besteed aan het opstellen en overdragen van bouwontwerpen aan overheid, opdrachtgevers en samenwerkingspartners in de keten. DigiGO is sinds 2019 hét platform voor versnelde digitalisering en ketensamenwerking in de gebouwde omgeving. In een nieuwe position paper onderschrijft NLingenieurs het belang van opschaling van digiGO en roept de overheid op om meer regie te pakken op dit terrein, zodat de middelen voor digitalisering in de sector doelmatig worden benut.
‘Bouw heeft meer overheidsregie digitalisering nodig’
Op dit moment gaan er, volgens NLingenieurs, in de samenwerking op dit gebied nog te veel kostbare uren verloren. Uren die steeds schaarser worden, omdat het aantal beschikbare werknemers schaarser wordt. En dat bij grote maatschappelijke opgaven, zoals de woningnood, de energietransitie en de vernieuwing en renovatie van de infrastructuur. Vandaar dat NLingenieurs pleit voor een integrale aanpak en voor nieuwe vormen van samenwerking met de gehele keten. Op die manier kunnen er met de juiste kennis, sneller en met minder mensen, duurzame oplossingen worden gevonden.
Standaardisatie
Voorop staat, aldus NLingenieurs, dat de overheid regie neemt over het onderwerp digitalisering. De overheid zou vooral de standaardisatie moeten stimuleren. NLingenieurs roept daarom alle partijen uit de bouwketen op om digitalisering concreet te maken en met elkaar in gesprek te gaan. Daartoe heeft de organisatie zelf een position paper en een digitaliseringsagenda opgesteld. In de paper, die werd overhandigd aan Joseph Kuling (voorzitter van de Bouw Digitaliseringsraad, BDR), wordt gepleit voor investeringen in digitalisering en gezamenlijke doelstellingen. Hiervoor dienen overheid, opdrachtgevers en samenwerkingspartners samen in actie te komen.
NLingenieurs roept in de position paper op om:
- Digitale vaardigheden bij alle partijen in de keten te ontwikkelen en te verhogen.
- Digitalisering op te schalen, waarbij de overheid de regie pakt.
- Open standardaarden en kennisdeling te bevorderen met speciale aandacht voor internationale ontwikkelingen.
Wanneer de hele keten, van opdrachtgevers tot aannemers, gehoor geeft aan de oproep van NLingenieurs, kunnen de partijen in de keten effectief aan de maatschappelijke opgaven werken en samen de versnelde beweging inzetten naar een duurzamere en gezondere leefomgeving.
Lees hier de nieuwe position paper van NLingenieurs.
Bron: NLingenieurs
Beeld: Shutterstock
Meer artikelen met dit thema
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
De kracht van geografische data voor een breder publiek
22 mrt om 12:00 uurActuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…
Zo efficiënt mogelijk in de bouw werken: 3 goede tips
21 mrt om 16:12 uurBij grote projecten draait uiteindelijk alles om efficiëntie en planning. De betrokken partijen hebben allemaal…
Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'
19 mrt om 15:09 uurHoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…
Kunstmatig versus kunstzinnig
19 feb om 15:30 uurDe afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…
Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?
9 feb om 07:30 uurAls redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…
Versnel digitalisering circulaire bouweconomie
31 aug 2023Hoever zijn we in Nederland met de digitalisering van de circulaire bouweconomie? Weet jij wel enkele…
Reactie toevoegen