De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (zeker gezien het verhaal over kunstmatige intelligentie in datzelfde magazine). Toch kozen we deze plaat met enige aarzeling, want wat vind jij als ontwerper of architect van deze ‘tropenkolder’?
Kunstmatig versus kunstzinnig

Wat moet de architectuur met dit ‘goedkope’ AI-beeld van een imaginaire fantasiewoning in de woestijn? We hebben bijvoorbeeld niet kunnen achterhalen wat de opdracht was aan de AI-tool waarmee de afbeelding is gefabriceerd. Even denk je aan Piet Bloms kubuswoningen, maar dan zou het wel een héél slimme, dan wel vergezochte vorm van kunstmatige intelligentie moeten zijn. Tot nu toe zijn de interpretaties van AI die we tegenkwamen uit zichzelf nog niet zo creatief.
Zonnecellen
Hoe is dit beeld dan toch ontstaan en waar dient het toe? Net als de beroemde kubuswoningen in Rotterdam zagen we de, in deze afbeelding gebruikte kubussen ook op fotobehang. En met die glazen kubussen als origineel is aan AI ongetwijfeld gevraagd er een gebouw van te maken. Is dit pand daarmee een woning te noemen?
Het vele glas hoeft geen probleem te zijn. Met een geschikt type folie is voldoende warmtewering te bereiken en nog beter: het oppervlak kan ook volledig voorzien zijn van energieopwekkende zonnecellen. Verder zien we nergens ruimte voor een keuken, zithoek of bed. Voilà. Leuk geprobeerd, wellicht inspirerend, maar ook hier blijkt maar weer dat de architect onontbeerlijk blijft.
Tijdperk
Toch blijft kunstmatige intelligentie dé digitale innovatie van dit tijdperk, met nieuwe, publieke tools waarmee elke burger aan de haal kan gaan. Maar voordat AI uitgroeit tot een alomvattende ontwerpmachine, is er veel meer nodig. Precies wat geconcludeerd wordt in het artikel over AI, want je kunt vooralsnog heel kunstmatig gaan ontwerpen, maar dan bezit je nog niet alle kennis, ervaring én kunstzinnigheid van de architect.
Tekst: Ysbrand Visser
Bron: Innovatiecatalogus 2024
Beeld: Freepik
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…