Digitalisering in de bouw
DUS Architects werkt momenteel aan de derde generatie 3D-printers, gebaseerd op robots. Onderwijl richtte het architectenbureau ook Aectual op, het digitale platform voor het naar de markt brengen van digitaal geproduceerde bouwproducten.
De derde industriële revolutie heeft de Nederlandse bouwpraktijk al lang en breed bereikt. Kijk alleen al naar de activiteiten van DUS Architects. Na het grachtenpand-uit-de-printer dat DUS lanceerde, samen met onder andere Henkel en Heijmans, ontwierp en bouwde het bureau onder meer de geprinte gevelpanelen met geïntegreerde zitbanken van het tijdelijke EU-entreegebouw op het Marineterrein in Amsterdam en het meubilair en een vloer uit de 3D-printer voor de nieuwe LOFT Flagship Store in het hippe Ginza in Tokyo. Ook Schiphol koos voor DUS-vloeren uit de 3D-printer; op de nationale luchthaven ligt 600 vierkante meter 3D geprinte high-end vloer. Samen met De Meeuw ontwikkelen DUS en Aectual een digitaal ontworpen en geproduceerde circulaire gevel uit recyclaat.
Aectual
De vloeren op Schiphol en in Tokyo, het meubilair voor het warenhuis in Japan: ze zijn digitaal geproduceerd door Aectual, het technologiebedrijf dat DUS eerder dit jaar oprichtte als platform waar digitale productontwikkeling gekoppeld wordt aan software- en hardwareontwikkeling. Hans Vermeulen, mede-oprichter van DUS: “Aectual is vooral een uitnodiging aan designers en maakbedrijven om op een hands-on manier de transitie te maken naar digitaal ontwerpen en dingen maken. Wij bouwen hiermee verder aan een internationaal eco-systeem van verschillende bedrijven en partijen uit diverse industrieën.”
3D-producten in de bouw zijn geen droom meer, stelt Vermeulen: “Wij laten met Aectual zien wat nú al mogelijk is en ontwikkelen het digitale bouwproduct als service, mondiaal. 3D-producten worden gekocht omdat ze slimmer, mooier en beter betaalbaar zijn – waarbij de digitale techniek wordt gebruikt als USP.”
'Doe mee of je ligt eraf'
Die techniek gaat de komende vijf jaar hele grote stappen zetten, aldus Vermeulen. Hij ziet de contouren ontstaan van de transitie naar een vraaggestuurde markt door middel van digitale bouwproducten: “De digitale productiecapaciteit neemt toe. In de VS zijn het laatste kwartaal van dit jaar 30 procent meer robots gekocht dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. De digitale capaciteit groeit, vanuit de industrie. Mijn onderbuikgevoel zegt: 'Doe mee of je ligt eraf'.”
Lees het volledige interview in de nieuwe Innovatiecatalogus 2018, een co-productie van Stedebouw & Architectuur en b:ton. U kunt dit magazine downloaden in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen