Denemarken onthult masterplan ‘Silicon Valley van de landbouw’
Met deze ‘Silicon Valley van de landbouw’ willen de architecten een open campus neerzetten waar academici en commerciële bedrijven samen kunnen werken aan het bevorderen van de landbouw in stedelijke omgevingen. Het project moet de Deense landbouw versterken, maar dient ook als benchmark voor toekomstige ontwikkelingen in de globale voedselindustrie.
© William McDonough + Partners
Agro Food Park
Het AFP opende zijn deuren in 2009 en huisvest vandaag de dag 75 bedrijven met 1.000 medewerkers op een oppervlak van 44.000 m2. Door het masterplan zal het park in de komende 30 jaar in meerdere fases worden uitgebreid met 280.000 m2. Hierin worden bestaande bedrijven aan elkaar verbonden en worden nieuwe bedrijven uitgenodigd zich er te vestigen.
“Dit is letterlijk een plek waar mensen kunnen gaan werken aan het voeden van de wereld met veilig en gezond voedsel,” aldus William McDonough, oprichter van William McDonough + Partners. Het bureau geeft aan in samenwerking met GXN zich te focussen op vijf aspecten van het AFP: gezonde materialen, duurzame energie, het versterken van biodiversiteit, schone lucht en schoon water.
© William McDonough + Partners
Ontwerp
In het masterplan staan openbare ruimte, verbindingen en een compacte stedelijke structuur centraal. Dit wordt vertaald naar die hoofdelementen: de Lawn, de Strip en de Plazas. De eerste is een centrale groene ruimte dat als showroom voor experimenten in de landbouw en voedselproductie dient. Tevens is het een gezamenlijke plek voor recreatie en ontspanning.
De vijf Plazas verbinden diverse clusters van gebouwen aan elkaar. Hierdoor ontstaan wijken die ieder hun eigen identiteit krijgen. De Strip is de hoofstraat die door dit geheel heen loopt, met ‘het karakter van een stedelijke ruimte’.
© William McDonough + Partners
“We bevinden ons in een ecologische eeuw,” aldus McDonough. “We hebben tientallen jaren getracht de verwoesting van het klimaat, water en het land om te keren, maar nu is het tijd om de biologische grondstoffen van onze planeet voor alle soorten op aarde te herstellen en bij te vullen.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen