Circulair wooncomplex voor dementerende ouderen op Floriade-terrein
Het complex gaat plek bieden aan 130 dementerende ouderen. Bepalend voor de locatie was de grote mate van bewegingsruimte die de bewoners tot hun beschikking krijgen op het Floriadeterrein. Volgens Borgerink Architecten moet de omgeving zintuigstimulerend worden, met een focus op groen en interactie met de omgeving (binnen én buiten). Ook is het pand energieneutraal wat betreft warmte- en koude-opwekking.
Leonie Borgerink, eigenaar van Borgerink Architecten: “Het gebouw past straks naadloos in het landschap van de Floriade als het gaat om de uitstraling. De gevel is van hout en kleurt grijs mee, naarmate de Floriade groeit tot de woonwijk Hortus. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke en/of gerecyclede producten. Zo wordt de gouden aluminium beplating geproduceerd van onder andere oude mountainbikes en wordt het gebouw aangesloten op de collectieve wijkwarmtepomp.”
Woning en expositie
De hoofdentree, centraal gelegen aan de noordzijde, wordt geflankeerd door twee arboreta. Deze lopen door tegen het gebouw tot aan de onderzijde van de verspringende winterbalkons. De hoofdentree dient een dubbele functie: het ontvangen van de bewoners en van bezoekers voor een expositie die tijdens de Floriade plaatsvindt in het complex.
Het pand wordt deels bezet door de Zorggroep en deels als expositieruimte ingericht; een ‘Gezondheid Innovatie Centrum’. De expositie gaat in het teken staan van het thema ‘Healthy living’, specifiek gericht op hoe dementie kan voelen. Bewoners van het complex en bezoekers aan de expo zullen, op de hoofdentree na, volledig gescheiden blijven. Na afloop van de Floriade wordt de hoofdentree enkel door de bewoners gebruikt.
Sociaal ingestoken
Het wooncomplex is in alle facetten ingestoken op interactie tussen bewoners en omgeving. Bij binnenkomst bevindt men zich in de eerste buurtkamer met een open setting, vanuit het principe ‘stoeltje bij’. Verdeeld over de woonlagen zijn nog enkele andere buurtkamers te vinden, die toegang bieden tot een groot terras en een belevingstuin. Ook direct buiten het pand kunnen bewoners anderen ontmoeten op de ‘woonstraat’. Op deze straat, die grenst aan diverse pleinen, worden verschillende soorten zitplekken gecreëerd.
Het idee van de verschillende plekken is dat bewoners zelf de keuze kunnen maken waar ze willen vertoeven, zij het buiten, in een van de buurtkamers, in de tuinkamer of op het winterbalkon (semi-buiten). Deze verschillen in ruimtes, temperatuur, geur en beleving moeten bijdragen aan de tactiliteit die bewoners in het complex beleven.
Wintertuin
De houten gevel van het hoofdgebouw kenmerkt zich door de wintertuin, uitgevoerd in geanodiseerd goudkleurig aluminium. Deze wintertuin biedt uitzicht op de omgeving van de Floriade, die wordt door getrokken tot de belevingstuin van het complex. Deze tuin wordt omkaderd door het arboretum. Een deel van de beplanting uit het arboretum zal terugkomen op het winterbalkon en in de belevingstuin.
Woonvoorziening
Het wooncomplex gaat 6 lagen tellen, met 24 woningen per woonlaag. Om de bewoner in zoveel mogelijk vrijheid te laten leven, worden de woningen als studio gerealiseerd. Ook is het pand zo opgesteld, dat wonen en zorg gescheiden kunnen worden, mocht dat in de toekomst nodig zijn. Verder kunnen twee studio’s aan elkaar gekoppeld worden tot een 2-kamer appartement. In de woningen wordt domotica toegepast, wat op dit moment nog wordt uitgewerkt.
De bouw start in augustus 2020 met een geplande oplevering op december 2021.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen