Campagne helpt inwoners bij het vergroenen van hun omgeving
De campagne heeft al flinke stappen gemaakt. Dit jaar zijn al ruim 75.000 stenen verwijderd en omgeruild voor groen. Het doel is om dit jaar 100.000 tegels te verwijderen en dat aantal komt al in zicht. Een deel van de tot nu toe verwijderde tegels is door de gemeente uitgevoerd, 10.000 tegels zijn door de inwoners zelf verwijderd en vervangen voor groen. Verder zijn bij verschillende huishoudens tegels opgehaald. Deze zijn naar een zorginstelling in Nijmegen gebracht. Ook maakten twintig huishoudens gebruik van gratis tuinadvies van Steenbreekadviseur Sytse van der Kooij.
Verkoelende werking
Maar waarom moeten de tegels nou precies vervangen worden door groen? Dat komt doordat groen verkoelend werkt. Tegels juist niet, deze houden de warmte vast. Op warme dagen kan het temperatuursverschil tussen een tuin met veel steen en een groene tuin oplopen tot 15 graden. Operatie Steenbreek ondersteunt het vergroenen van de tuinen en haalt de tegels bij de huizen gratis op.
Goede afwatering
Niet alleen voor de temperatuur, ook voor de afwatering is groen beter. Het regenwater kan na een flinke hoosbui makkelijk wegzakken in een groene ondergrond, bij steen levert het veel meer problemen op. Door veel groen aan tuinen toe te voegen, ontstaan er minder problemen in en om het riool en zullen ondergelopen kelders veel minder vaak voorkomen.
Subsidie
Zowel gemeente Nijmegen als het Waterschap Rivierenland helpen haar inwoners met het vergroenen van hun omgeving. Zo verlenen ze subsidies aan inwoners. Denk aan subsidies voor groendaken of het afkoppelen van de regenpijp. Een groen dak zorgt voor koelte in huis en vangt regenwater op. Met het afkoppelen van de regenpijp wordt voorkomen dat het riool overbelast raakt bij enorme hoosbuien. Het aatal subsidieaanvragen stijgt. Dit jaar zijn voor beide subsidies al 120 aanvragen binnengekomen.
Groene schoolpleinen
Niet alleen de eigen leefomgeving, ook die van scholen wordt de laatste jaren flink vergroend. Spelen op een groen plein is gezonder en op tropische dagen biedt het de leerlingen en leraren de nodige verkoeling.
Wilt u wekelijks op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw en architectuur? Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen