Bouwsector stuk rustiger dan voorheen
Ondanks de voorspelling dat de groei af zal nemen in de komende jaren, blijven bouwondernemers positief. Het ondernemersvertrouwen is hoog, maar is de afgelopen kwartalen niet nog meer gestegen. Wel ligt het ondernemersvertrouwen in de bouw veel hoger dan in andere sectoren in Nederland én Nederland als geheel.
Orderportefeuille op hoog niveau
De orderportefeuille van de bouwsector bevindt zich al jaren op zeer hoog niveau, schrijft ABN AMBRO. In januari 2019 bedroeg de orderportefeuille 9,9 en de afgelopen maanden schommelde deze rond de 10 maanden. Zowel de orderportefeuille van de woningbouw (11,8 maanden) als de utiliteitsbouw (9,9 maanden) bevindt zich op een hoog niveau. De wegenbouwers hebben voor 6,6 maanden werk, terwijl grond- en waterbouwers voor 9,2 maanden werk hebben.
Woningtekort
Het woningtekort zal zich in 2030 vooral uiten in de grotere steden. Veel gemeenten aan de randen krijgen in 2030 juist te maken met een overschot, waarvan het grootste zich voordoet in Kerkrade. Opvallend is dat in de provincies Drenthe en Limburg, waar veel krimpgebieden zijn, het absolute woningtekort groter zal zijn dan in Flevoland.
Minder nieuwbouw
De nieuwbouw loopt, ondanks het oplopende woningtekort, de komende jaren terug. Het aantal afgegeven vergunningen daalde in 2018 met 5,7 procent. De meeste nieuwbouw komt de komende jaren in de steden terecht. Vorig jaar werden de meeste vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven in Amsterdam en Den Haag. Bij nieuwbouw in steden gaat het vaak om huurwoningen.
Nieuwe hallen en loodsen
De investeringen in de utiliteitsbouw nemen de komende jaren toe. Het grootste gedeelte van deze investeringen wordt waarschijnlijk in het westen uitgegeven, daar waar ook een grote stijging van het aantal investeringen te ontdekken is. Het grootste deel van de investeringen wordt uitgegeven aan hallen en loodsen. Er is, door de toename van online winkelen, namelijk veel vraag naar nieuwe distributiecentra. Daarvoor worden volledig geautomatiseerde distributiecentra gebouwd. Het grootste gedeelte van deze distributiecentra komt in het zuiden van Nederland, waar al dergelijke hubs gevestigd zijn.
Veiligheid moet beter
In een enquête van ABN AMRO over faalkosten in de bouw werd een link gelegd tussen faalkosten en veiligheid. Van alle respondenten gaf 62 procent aan dat er een positief verband bestaat tussen faalkosten en veiligheid. Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid behoort de bouw samen met afvalbeheer tot de sectoren met de grootste kans op ongevallen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Reactie toevoegen