In de rubriek Bouwiconen vervolgen we met Ferry in 't Veld, die zich liet inspireren door de verhoudingenleer van Dom Hans van der Laan, Het Plastisch Getal, toegepast in het gebouw Marianum.
Schoonheid van duurzaamheid en duurzaamheid van schoonheid
Bouwiconen
Het meest inspirerende gebouw van …
Ferry in ’t Veld
Studio Architectuur MAKEN
Recente projecten: Hortus Ludi (houtbouw woningen, Nijmegen); KOER (woningen met losmaakbare keramische gevel, Rotterdam), Zadkine MBO Rotterdam.
Prijzen: architectuurprijs Nijmegen 2024; Etico Ethical Award 2017 (Milaan)
Nominaties: Architect van het Jaar 2022 (Architectenweb); Jong Talent Award ARC 2019 (De Architect)
'Een grote invloed in mijn werk komt van mijn oud-werkgever HP Architecten. Zij ontwierpen aan het begin van hun praktijk een bijzonder expositiegebouw voor Mariabeelden. Dit gebouw, met de naam het Marianum, is ontworpen naar de verhoudingenleer van de monnik Dom Hans van der Laan: Het Plastische Getal. De architectuurstroming die hieruit is ontstaan heet de Bossche School. Het Marianum als startpunt van HP Architecten zorgde ervoor dat vanaf dat moment Het Plastische Getal vast onderdeel werd van de ontwerpwijze van hun bureau.
In de jaren dat ik bij HP Architecten heb mogen werken, leerde ik hoe zij zich deze methode eigen hadden gemaakt en een praktische manier vonden om hiermee te werken. Deze ontwerpwijze gaf houvast over hoe om te gaan met ritmes en proporties en leerde mij veel over het ontwerpen van goede gevels. HP Architecten interpreteerden de methode losser dan de meeste Bossche School-architecten dat doen. Het Marianum maakte op mij een grote indruk door de rust en eenvoud die het gebouw ademt en die de kunstwerken bijna lijkt te overstijgen.
De parallel met mijn eigen werk is tweeledig. Ten eerste laat het zien hoe invloedrijk het eerste werk is voor de verdere ontwerphouding en ontwikkeling van een architectenbureau. Zo ontwierpen wij ons eerste (eigen) huis met een circulaire baksteen, waardoor duurzaamheid startpunt is geworden voor al ons werk.
Ten tweede zit het in de interpretatie van de methode. Juist vanuit de vrijheid waarmee Het Plastische Getal wordt toegepast bij HP Architecten, ontstaan ontwerpen die niet altijd direct te linken zijn aan de verhoudingenleer, maar wel eenzelfde doel treffen: het maken van gebouwen met harmonieuze en aangename ruimtes en gevels die in overeenstemming zijn met de menselijke ervaring en perceptie van architectuur. In ons werk balanceren we constant tussen onze duurzame ambities en de zoektocht naar harmonieuze architectuur. We geloven in de Schoonheid van Duurzaamheid en de Duurzaamheid van Schoonheid. Hiervoor interpreteren we constant hoe innovatieve technieken onderdeel kunnen zijn van een architectuurtaal die aanspreekt en ervoor zorgt dat er een groter besef ontstaat rondom de noodzaak om anders te gaan bouwen. Rigoureus dromen en pragmatisch handelen brengen de bouwpraktijk misschien net snel genoeg op het juiste spoor. Daarnaast hebben we de maattheorie praktisch toegepast bij het ontwerpen van bijvoorbeeld de gevels voor ons studiogebouw op Oostenburg (Amsterdam) en de woningen in Koer (Rotterdam).
Dat ook het Marianum duurzaam is, bleek toen de opdrachtgever na vijftien jaar bedacht erin te gaan wonen. Het gebouw is daarop verbouwd tot een energieneutraal, levensloopbestendig woonhuis. Je kunt zelf Het Plastische Getal bewonderen in het klooster van de Abdij Sint-Benedictusberg (Vaals, Limburg).
Ik ben erg benieuwd door welk gebouw of werk Anne Geenen van Site Practice geïnspireerd is geraakt en geef met veel plezier de pen door aan haar.'
Meer artikelen met dit thema
Autopon: meedogenloos eigenzinnig
16 jan om 07:30 uurMet dank aan architect Marcel Lok vervolgen we de rubriek Bouwiconen met het Autopongebouw van J.B. Ingwersen…
Wandelmeent: het ideaal van gemeenschappelijk wonen
25 okt 2024In de rubriek Bouwiconen kiest architect Jonas Papenborg voor de Wandelmeent Hilversum als meest inspirerende…
Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor
27 mrt 2024In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…