Bella Donna wint eerste Amstelveense Architectuurprijs
In het oude jaren dertig deel van Amstelveen bevinden zich de twee kantoorgebouwen die samen de Bella Donna vormen. Zij zijn gesitueerd op een eiland, omgeven door groen en water en te bereiken via een brug.
Ontwerp
Het hoofdgebouw van de Bella Donna heeft in grote lijnen haar contouren behouden en bestaat uit drie kantoorvleugels en een centraal entreegebied met een dakopbouw. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen, waarvan de bovenste verdieping als een nieuw penthouse is uitgevoerd.
De gevelschil is afgebroken en opnieuw ontworpen, waardoor het gebouw een totaal ander aangezicht heeft gekregen en voldoet aan de huidig geldende duurzaamheidseisen. De nieuwe gevel kenmerkt zich door de bijzondere plaatsing van de glasgevel. Om en om zijn open en gesloten glazen puien onder een hoek geplaatst. Hiermee ontstaat een kartelgevel die een dynamisch uiterlijk creëert.
De uitstekende vloerranden zijn uitgevoerd met witte hogesterkte-betonpanelen. Het nieuwe penthouse heeft een alzijdige oriëntatie en biedt ruimte aan drie luxueuze vergaderruimten. De kantoorvleugels zijn vrij indeelbaar en kunnen als afzonderlijke eenheden worden gebruikt. In het centrale deel van het gebouw bevindt zich de entree met een dubbelhoge ruimte. Vanuit deze centrale ruimte zijn alle vleugels te bereiken. Ondersteunende functies als toiletruimte, trappenhuis etc. zijn ook in het centrale deel ondergebracht.
Het voormalige vrij liggende bijgebouw is gesloopt en vervangen door een nieuw paviljoen. Deze is als kantoorruimte in gebruik door ProWinko Nederland, één van de opdrachtgevers. Het paviljoen kenmerkt zich door een volledig glazen gevel die zowel aan onderzijde en bovenzijde wordt omsloten door respectievelijk een betonnen vloer en -dak.
Door de vier meter vrije hoogte en de grote glasgevels vindt het pand aansluiting met het parkachtig groen en heeft het een open karakter. Het dak vormt met haar grote overstekken een natuurlijke zonwering voor de kantoorruimten. Deze kantoorruimten liggen als een ring rondom de ingesloten patio. De patio is voorzien van een verrijdbare glazen overkapping van 8 bij 12 meter en voorziet de binnenruimten van daglicht.
Een nadrukkelijke wens van de opdrachtgevers was de realisatie van een ondergrondse parkeergarage. Het paviljoen sluit de parkeergarage aan de bovenzijde af, terwijl de randen door de oplopende vloeren van het paviljoen opengewerkt zijn ten behoeve van daglicht en ventilatie. Zowel het hoofdgebouw als het paviljoen lijken door de detaillering te zweven boven het maaiveld. Het paviljoen ‘zweeft’ hierbij boven de parkeergarage.
Groen
Bella Donna is een zeer duurzame herontwikkeling bekroond met een groenverklaring van Agentschap NL van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het GreenCalc + A-label, de hoogste score in de toonaangevende milieu-index voor een gebouw. Er is naar gestreefd om de ligging in het groen zoveel mogelijk tot inspiratie te laten zijn. De ruimtelijke werking van hoge plafonds en sterke buitenbeleving gaan goed samen met de energiezuinige installaties en milieubewuste toepassingen.
De betonnen draagstructuur is ter plaatse van de kantoorvleugels van het hoofdgebouw geheel behouden en bij de nieuwe gevel zijn de huidige energie-eisen toegepast. Er is een hoogwaardig isolerende gevel met zonwerend glas geplaatst en er zijn zonnecellen geïnstalleerd op het dak van beide gebouwen.
Ook de installatie van een energiedak op het paviljoen biedt veel rendement. Water dat door buizen in het dak stroomt wordt opgewarmd en wordt gebruikt om de bron ten behoeve van de warmte-koude opslag, welke ook aanwezig is, in balans te houden.
Bij deze grootse renovatie en uitbouw was het uitgangspunt om een bijzondere en hoogwaardige kantoorruimte te creëren nabij het Stadshart Amstelveen. De Bella Donna heeft een exclusieve uitstraling met een eigentijds karakter op een open en rustige plek in een groene omgeving.
Amstelveense Architectuurprijs
De Amstelveense Architectuurprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgegeven door de gemeente Amstelveen. De jury, onder leiding van Indira van ’t Klooster, maakte een voorselectie uit alle panden die werden ingezonden. Inzendingen zijn hierbij verdeeld in twee categorieën; Woongebouwen en Overige gebouwen. De vakjuryprijs voor Woongebouwen ging naar het woningbouwcomplex aan de Laan van Kronenburg. Het appartementengebouw Bella Vista aan de Marathonlaan kreeg de publieksprijs voor Woongebouwen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen