Banken leggen bouwbedrijven op de pijnbank
Dit concludeert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaring van NVB-leden met de afdelingen Bijzonder Beheer van banken. Er moet volgens NVB dan ook een onafhankelijke beroepsinstantie komen waar bedrijven met hun klachten over banken terecht kunnen.
Klachten
Projectontwikkelaars en bouwbedrijven hebben vooral veel klachten over de sterk veranderende bedrijfscultuur bij banken. Basel 3, het streven naar balansverkorting en risico-aversie domineren bij de financiële instellingen. Ook staat door de toegenomen nationale regulering en wet- en regelgeving door toezichthouders als DNB, AFM en het ministerie van Financiën de zorgplicht op losse schroeven. De bankier anno 2015 bankiert niet meer, concludeert NVB maar vinkt slechts de door hogerhand opgestelde lijstjes af.
Bijzonder beheer, zo blijkt uit de inventarisatie, helpt bedrijven niet om uit hun benarde financiële positie te komen maar is primair bezig om de eigen risico’s van de bank veilig te stellen en de eigen schade zoveel mogelijk te beperken. “Het zou helpen als banken weer ‘naast hun klanten staan’ in plaats van zoals nu ‘tegenover de klant’," aldus NVB in het onderzoeksrapport.
Tegen de muur
De ervaringen met de afdelingen Bijzonder Beheer lopen verder uiteen van “zeer intimiderende gesprekken waarin bankpersoneel een denigrerende toon aanslaan” tot “hertaxaties van onroerend goed die in opdracht van de bank (te) laag worden getaxeerd”. Veel ondernemers voelen zich door de zware dominantie in de machtsverhouding tussen bank en bedrijf letterlijk tegen de muur gedrukt. Het is dan ook om die reden dat er volgens NVB een onafhankelijke beroepsinstantie moet komen waar bedrijven met klachten en vermeende misstanden bij banken terecht kunnen.
NVB heeft de bevindingen van het onderzoek naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestuurd. Kijk voor meer informatie op de website van NVB.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Reactie toevoegen