Ballast Nedam en Portaal testen proefwoning in Maarssen
Eerder bouwde Ballast Nedam in Stadskanaal voor corporatie Lefier een proefwoning. Er zijn twee belangrijke verschillen met de vorige proefwoning. In Maarssen is ervoor gekozen om de bestaande gevel niet te slopen en om alle benodigde energie voor stroom en warmte, te winnen uit hybride zonnepanelen.
Bewoners testen woonkwaliteit
De hele woning wordt op verschillende manieren getest. Allereerst worden de prestaties en de werking van de technische installaties gemeten. Ook de bevindingen van de bewoners zijn van belang. In mei houden Portaal en Ballast Nedam een woononderzoek. Medewerkers van de corporatie en de bouwer gaan met ruim veertig bewoners in gesprek, om bewoners beter te leren kennen, te horen wat zij belangrijk vinden en signalen op te vangen. Nadat de techniek is getest, kunnen bewoners zelf ervaren hoe de woning in de praktijk bevalt. Portaal en Ballast Nedam hebben het idee opgevat om een aantal buurtbewoners uit te nodigen om te komen proefwonen.
Complex en uitdagend
Herman Boerma, verantwoordelijk voor de innovaties van het Stroomversnellingsteam van Ballast Nedam: ‘De technieken om woningen duurzaam te maken zijn er al. We oefenen in deze fase vooral, hoe we die technieken met elkaar zo kunnen toepassen, dat de bewoners een comfortabel thuis krijgen, tegen een investering die de corporaties kunnen dragen. Dat is het vernieuwende vraagstuk van de Stroomversnelling: hoe maken we het met elkaar haalbaar? Dat vraagt naast technische product- en procesinnovatie tevens een andere manier van samenwerken van alle betrokkenen en dat is voor iedereen best even wennen.’
Laurens De Coninck, ontwikkelaar bij Portaal: ‘Samenwerken tussen een corporatie en een bouwer gaat niet vanzelf. Het is complex en uitdagend. Als samenwerkingspartners is het goed elkaar te leren kennen en op uitvoerend niveau inzicht te krijgen in elkaars rollen, doelen en kennis. We leggen de lat hoog en alle projectbetrokkenen voelen verantwoordelijkheid om het project te laten slagen. Dat vraagt dat we over de eigen schutting kijken, elkaars taal leren spreken en ons verplaatsen in de klant. Met als resultaat mooie huizen waar bewoners echt blij van worden.’
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec om 07:30 uurHoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Reactie toevoegen