Architectuur en de bouw tijdens de Maand van de Geschiedenis
Betondorp
Nederland verkeert in een woningcrisis – niet voor het eerst. In de jaren twintig was er een tekort aan betaalbare woningen. De Amsterdamse wijk Betondorp was een van de oplossingen, speciaal voor arbeiders. Loop mee en ontdek hoe Amsterdammers van een benauwde binnenstad in een groen tuindorp terechtkwamen.
Amsterdam, Rondleidingen Betondorp, 2, 15 en 30 oktober.
Lees meer.
Schatten van de volkshuisvesting
Wist je dat de Amsterdamse Jordaan zo'n honderd jaar geleden nog volstond met krotten? Er was armoede, er heersten epidemieën en op straat was het onveilig. Tijdens deze wandeling zien we hoe deze architecten van de Amsterdamse School licht brachten in deze donkere omstandigheden.
Amsterdam, Museum Het Schip, 2, 9, 16, 23 en 30 oktober.
Lees meer.
Van Krot tot Kasteel
Eind negentiende eeuw was de huidige Amsterdamse Jordaan nog een heuse krottenwijk. In deze lezing nemen we je mee door de geschiedenis van Amsterdam en de opkomst van de woningbouwverenigingen. Ontdek hoe de architecten van de Amsterdamse School de ruimte kregen om mooie woningen te bouwen speciaal voor arbeiders.
Amsterdam, Museum Het Schip, 9 en 23 oktober.
Lees meer.
Schuilen in geval van nood
Maastricht heeft een geschiedenis van verschuilen, verstoppen en verschansen. Achter middeleeuwse stadsmuren en latere verdedigingswerken, of in ondergrondse schuilplekken en atoombunkers. Ga met een gids of je telefoon op pad en leer meer over schuilen in Maastricht.
Maastricht, Koninklijk LGOG en SHCL, 30 oktober.
Lees meer.
Gangenproject
Met dit project wordt de aandacht gevestigd op de bijzondere leef- en woonomstandigheden in de Jordaan. Eeuwenlang huisden verreweg de meeste bewoners van deze wijk aan gangen die samen met binnenplaatsjes en aangrenzende panden 'forten' werden genoemd. Tijdens de wandeling leer je gangen herkennen en wordt verteld over de leefomstandigheden in de forten.
Amsterdam, Jordaan Museum, 15 oktober.
Lees meer.
Museumwoningen
Benieuwd hoe er in de geschiedenis in Arnhem werd gewoond? Kom binnen kijken bij de museumwoningen in Arnhem en luister naar de verhalen over vervlogen tijden.
Arhem, Museumwoningen Arnhem, 30 oktober.
Lees meer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
De kracht van geografische data voor een breder publiek
22 mrt om 12:00 uurActuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit
9 feb om 10:25 uurDe grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…
Reactie toevoegen